5 интересни факта за коластрата

Защо е толкова важна първата храна за новороденото

01 септември 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Природата се е погрижила да осигури най-добри условия за оцеляване на всяко новородено. За да се развива правилно и да расте, гърдите на майката образуват уникална по състава си течност, позната като коластра. Тя е съвсем различна от кърмата.

Какво всъщност я отличава и защо е толкова важна за развитието на новороденото?
 

1. Коластрата се отделя в продължение на 3-5 дни след раждането

Вътрешните органи на новороденото са недоразвити и през първите няколко денонощия, след като напусне утробата на майка си, то трябва да се адаптира към живота в новите условия. Белите му дробове веднага поемат задачите си, но не и имунната и храносмилателна системи.

Затова, няколко дни преди раждането и през първите 3-5 дни след това, гърдите на майката отделят гъста, лепкава течност с жълтеникав цвят, която има особена миризма. Това е коластрата - най-добрата храна за новороденото.

2. По състав тя е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата

Благодарение на коластрата стомахът, червата и бъбреците на новороденото започват да функционират и постепенно се подготвят да започнат да преработват млякото.
Коластрата по своя състав е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата.

3. Тя е коктейл от защитни фактори, които изграждат имунитета

Съставът на коластрата е особен. Тя е много по-богата на хранителни вещества в сравнение с кърмата. В нея има много високо съдържание на белтъци – албумини и глобулини, а също така и на природни антиоксиданти – витамин А, Е, бета-каротин, цинк и селен.

В същото време в нея има малко казеин и лактоза – тези две вещества са в състояние да раздразнят дори червата на възрастните хора.

Коластрата съдържа още имуноглобулин А, лактоферин, живи левкоците-макрофаги, олиго- и полизахариди и Т-лимфоцити. Всички тези биоактивни вещества не се преработват, а се отлагат по червата и „тапицират“ отвътре незрялата им повърхност. Така защитават от болестотворни бактерии.

Левкоцитите постепенно изработват интерферон и бебето започва да изгражда имунитет срещу вирусните инфекции.

4. Пази и противодейства на опасни зарази

Изследвания сочат, че коластрата противодейства на опасни зарази – и пази от стрептококи, салмонела, Escherichia coli, ротавируси, коксаки вируси, полиомиелит, ентеровируси, вирусите на енцефалит, херпес и гъбични инфекции с Candida.

А благодарение на хормони като инсулин, кортизол, пептиди и хормона на растежа, които също съдържа коластрата и то в голямо количество, бебето стремително нараства. И костната му тъкан заедно с мозъчните клетки, се развиват изключително бързо.

5. И след секцио се образува коластра, но едва на 9-ия ден

Когато се наложи секцио и бебето се извади хирургически, естественият ход на раждане и на образуване на коластра се нарушават. Въпреки това майката образува и коластра, и кърма. Това обаче става с малко закъснение. Около 9 дни след като бебето е родено.

Благодарение на интензивното му сукане, коластрата постепенно се заменя с кърма и това става 3 до 5 дни по-късно.
Хранителните нужди на новороденото бързо нарастват и гърдите започват да изработват повече течност. Постепенно коластрата губи своята плътност и гъстота, започва да става по-бяла и се превръща в кърма.

Тя също има висока биологична стойност и е особено полезна за бебето, като му осигурява бързо и правилно развитие.

Източник: woman.rambler.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа

Златна есен

23 септември 2020 г.