5 храни, които правят косата силна и лъскава

Богати са на полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини

15 декември 2018 г.

Снимка: Gulivr / iStock 

За да е косата здрава и лъскава, менюто трябва да е богато на белтъчини, минерали, витамини и мастни киселини. Недостигът им води до изменения в структурата на косъма и на кожата на главата, което влияе зле на състоянието на косата.
За да имаме лъскав и здрав косъм, експерти предлагат менюто да включва следните 5 продукта.

Орехи. Те съдържат особено полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини, които стимулират растежа на косата и намаляват косопада. И още: заздравяват космения фоликул и го укрепват.
Орехите съдържат и много витамини – например Е, който защитава от възпаления кожата на скалпа.

Спанак. Той е богат на фолиева киселина, витамини А и С. Този комплекс стимулира синтеза на колаген, който подмладява кожата и заздравява косата.

Говеждо месо. Червеното месо съдържа желязо, наситени мастни киселини, белтъчини и омега-3 мастни киселини. Трудно е да намерите друга храна, която да дава на куп тези ценни съставки.

Яйца. Консумацията на яйца дова на организма ценен белтък и биотин, който често наричат „витамин на красотата“. Той е важен както за младостта на кожата, така и за косата, и ноктите.

Сьомга. Тази мазна риба е особено богата на витамин D, мастни киселини омега-3, линоленова киселина, която прави косата еластична и здрава и предпазва косъма от накъсване. Тези съставки допринасят също така за блясъка ѝ.

Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василева

Коментари
Последни видеа