Идея на помощ: как да подредим хладилника

При каква температура храните се запазват по-дълго

14 юли 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Когато температурите навън са високи, разчитаме да съхраним продуктите в хладилника.
След пазар бързаме веднага да ги сложим на студено. Пъхаме ги директно в камерата или в най-студената зона. Понякога дори с опаковките.
Разчитаме, че студът ще замрази и ще умори бактериите. Ако обаче микробите вече са попаднали в продукта, дори и след дълбоко замразяване, ще останат живи. Студът само леко ще забави жизнените им функции, но храната може да причини тежко стомашно разстройство, твърдят токсиколози.

Ето няколко задължителни стъпки при подреждането на храните по рафтовете:

1. Махнете опаковката – фолио или хартия и измийте продуктите, които ще сложите в хладилника.

2. Сложете ги в затворен съд и ги подредете така, че между тях да има разстояние. Това ще позволи да се изстудяват равномерно.

На отделните етажи в хладилника градусите са обозначени със звездички –една отговаря на 6 градуса, две – минус 12, което гарантира съхранение до 1 месец.

- В така наречената “зона на суха свежест” продуктите се запазват 2 пъти по-дълго в сравнение в сравнение с външната среда. Там подредете месо, риба, сирене, защото температурата е малко под нулата, а влажността не повече от 50%, което пречи на размножението на бактериите.

- Бързоразвалящи се и готвени храни трябва да стоят при температура 4-6 градуса. Трайността на съхранение на печеното месо е 2 дни, сметаната - 3, рибата – 2.
Ако отворите консерва, я преместете с стъклен съд. Така може да се запази без риск до 3 дни.

- Зеленчуците и плодовете се запазват по-дълго в специалните отделения. Там температурата е 0°-+2° градуса, а влажността е около 90%,

Колкото по-ниска е температурата, толкова по-надеждно ще се опазите от хранително отравяне. Достатъчно е обаче токът на хладилника да спре за 1 час и в състава на нетрайните продукти настъпват промени. Всеки градус в повече е опасен.

Мона Василева 

Коментари
Последни видеа