Искам плочки!

Кои продукти в менюто гарантират оформянето на мускули

01 септември 2021 г.

Снимка: Guliver / Getty

Искам плочки! - пали се 10-годишният ми син, който освен, че е нисичък, е и доста слаб в сравнение с връстниците си. За разлика от много от тях обаче обича плодове и зеленчуци и от една година вече се храни разнообразно и правилно. Мина през злоядия период, когато отказваше всичко освен супа и печена риба, но непрекъснато гризеше моркови и ябълки.
Колкото и да бяхме притеснени, че не хапва почти нищо, не сме го карали да яде на сила, не че не готвехме и не предлагахме поне по 2 различни ястия всеки ден.

Това е зад гърба ни. Сега видях начин,

да оптимизираме менюто му – той искаше мускули

Момче от неговия клас му беше разказал някакви легенди – как той и татко му всеки ден спортували и той вече имал първите 2 плочки. И, естествено беше събудил интереса не само към спорта, но и към оформянето на мускули, колкото и наивно да изглежда това на 10 години. 
Това стана повод за разговор, че освен спорт, трябва и правилно хранене. Защото мускулите, особено тези на корема (където плочките се открояват), трябва да се „отгледат“.

Как, обяснява ендокринологът д-р Татяна Бочарова.
А съветите ѝ могат да са от полза за родителите, които опитват да накарат детето в тази важна възраст, на прага на пубертета, да се храни рационално.

„Всеки, който се стреми да изгради мускулна маса, трябва да включи в менюто си разнообразни храни, които 

включват различни аминокиселини

Ако целта е да натрупате мускулна маса, не бива да разчитате единствено на една или две храни.
Менюто трябва да съдържа различни храни, с различни съотношения на аминокиселини. Тогава ще получите максимална полза и букет от хранителни вещества
", каза тя.

От месните продукти експертът препоръчва телешко и пилешки гърди.
Телешкото месо, заедно с другите полезни вещества, съдържа креатин, който увеличава издръжливостта и помага за снабдяване на мускулите с кислород.
Пилешкото месо пък е лесно смилаемо и съдържа витамини от група В.
Още 2 храни е добре да присъстват често в менюто – това са яйца и риба. Те помагат за по-дългото задържане на протеините и за възстановяване на мускулите след тренировка.
От млечните храни изварата е особено полезна. Този продукт, богат на казеин, съдържа голямо количество протеини и за дълго време задоволява нуждите на организма.

Коментари
Последни видеа