Какво всъщност се случва с храната, когато падне на пода

07 юни 2016 г.

Източник: Greg Williams/ Pengo, CC BY 2.5 Wikimedia Commons

Колко ли бактерии ще изям заедно с парчето шоколад, което изпуснах на пода? Замислих се за секунда, не видях нищо изцапано и метнах шоколадчето в устата. В крайна сметка, подът на кухнята ми е доста чист, а шоколадът е бил на земята по-малко от пет секунди.

Всички знаем правилото на петте секунди: ако изпуснеш храна на пода, можеш да я изядеш, ако не е стояла повече от пет секунди.

Дали беше правилно да изям шоколада, или напълних устата си с купища малки, вредни микроби?

Това се пита Мелиса Хогенбум от BBC Earth и решава да се обърне към учени, специалисти по микроорганизмите. Дали тези учени биха яли филия, или пица, или дори лепкави бонбони, паднали на пода?

Обекти.бг изяснява някои факти по темата. Бактериите съвсем не се ограничават с мръсния под. Те са навсякъде, дори и току-що да сте изчистили и измили.

В момента, в който храната докосне пода, по нея полепва мръсотия, и разбира се, микроби, обяснява Джак Гилбърт, микробен еколог от Чикагския университет в Илинойс, САЩ.

Във всеки един момент около 9000 различни микроскопични създания дебнат в праха по домовете ни, сред които 7000 различни бактерии, сочи изследване от 2015 г. Повечето от тях са безопасни.

Те са по нас през цялото време – по ръцете и лицата ни, в кухнята и в хола. От нас непрекъснато се сипят бактерии, през кожата и през въздуха, който дишаме.

„Не можете да се скриете от микроорганизмите. Това е цялата работа. Вие буквално живеете и дишате море от бактерии“ - обяснява Гилбърт.

Изчислено е, че всеки човек отделя по около 38 милиона бактериални клетки всеки час.

"И въпреки това, в продължение на повече от 100 години ни говорят, че микроорганизмите са опасни и „трябва да ги избием“, казва ученият. „Ние сме толкова параноични по отношение на мръсотията и въпреки това нямаме никакво разбиране за чистия късмет – лош късмет – който всъщност е нужен, за да погълнете патоген.“


Гилбърт казва, че спокойно яде това, което е изпуснал на пода, при условие, че околната среда е сравнително безопасна. „Ако го изпусна в чумна яма, няма да го вдигна“ - пояснява той.

Но отива и по-далеч. В повечето случаи дори да оближете пода или капака на тоалетната, това е малко вероятно да ви разболее.

Въпреки всичко, не е разумно да го правите, ако някой в семейството ви е болен, или ако сте в страна, в която има установени проблеми с хигиенните условия.

Със сигурност около нас има вредни патогени. Но ако са по пода, значи са и навсякъде другаде – по кухненския плот и по дръжките на вратите. В такъв случай ще се разболеете, независимо дали сте яли от пода, или не.

Ако има салмонела по пода, храната, която сте вдигнали, може да ви разболее, дори да е паднала за една секунда. Изследване, проведено през 2006 г., е установило, че за пет секунди рискът е по-малък, отколкото за минута, но все пак съществува.

Няма магическа бариера между нас и света на микробите. Всъщност, контактът с тях може да е по-скоро полезен.

„Освен ако не изпуснете храната в лекарския кабинет или в преносима тоалетна, излагането на микроби е дори полезно", казва Катрин Амато от Северозападния университет в Илинойс, САЩ.

Причината е, че ние сме еволюирали, заобиколени от микроби. Учени като Амато са все по-убедени, че тези микроби са играли значителна роля в еволюцията на нашия вид.

„Ако има микроби по въпросната храна, това би могло да допринесе за развитието на здрава имунна система – казва Амато – моят съвет е, не се колебайте и я изяжте.“

С други думи, правилото на петте секунди няма смисъл. Ако наоколо има лоши микроби, това няма да ви опази от болести. А през останалото време няма проблем да ядете това, което е паднало на пода.

И все пак, едва ли някой ще тръгне да облизва тоалетни чинии.

Коментари
Последни видеа