Когато коремът след раждане е отпуснат и виси

Откъде да започнем възстановяването – програма в 3 стъпки

28 януари 2023 г.

Илюстрация: Guliver / Getty

Постоянните спътници на следродилния период са стресът и хроничната липса на сън. Но въпреки това, всяка жена иска да се върне във форма възможно най-скоро и да стегне и премахне отпуснатия си корем.
Откъде да започнем, съветва специалисът д-р Валери Крамар.

Възстановяване стъпка по стъпка

Периодът на раждане е свързан с рязка промяна в състоянието на жената. По време на бременността коремът непрекъснато се увеличава, гравитацията се измества, стойката се променя, мускулният тонус отслабва,  подредбата на органите се размества ... След раждането се добавят още проблеми, които по никакъв начин не помагат за бързото възстановяване.
Следователно то трябва да бъде поетапно, като се вземат предвид всички характеристики както на рехабилитацията на костната систама, която поддържа стойката - постуралния баланс, така и на тонуса на мускулите на цялото тяло. Специално внимание трябва да отделим на тонуса на мускулите на перинеума.

Първи етап

През първите 2-3 месеца, на първо място, се възстановява тонусът на тъканите на вътрешните органи, корема, възстановява се работата на стомашно-чревния тракт. От това следва, че трябва да подпомогнем процеса с правилно хранене, нормализиране на съня и почивката, което е изключително трудно да се се направи, заедно с грижите за бебето.
През този период обърнете специално внимание на храненето. Менюто трябва да бъде балансирано по съдържание и количество – да се хапва по малко, но по-често. Това ще помогне за възстановяване тонуса на стомашно-чревния тракт и да се подобри храносмилането.

Втора фаза

Тонусът на коремните мускули трябва да се възстанови чрез трениране на мускулите на перинеума, тъй като в тялото работи системата от мембрани за взаимно напрежение. Тя синхронно променя своето налягане, тонуса си и засяга всички органи и системи. 
Помагат масажът, самомасажът, връщането към редовен секс и специалните упражнения, включително упражненията на Кегел.

Снимка: Guliver / Getty
Трети етап

Дихателни упражнения - .полезни са всички дихателни упражненияу които възстановяват тонуса на мускулите на гръдния кош. По време на бременност ребрата сякаш се раздалечават, гръдният кош се разширява и скъсява. Дихателната гимнастика възстановява подвижността на ребрата, помага им да застанат на място.
Важно е всички упражнения да се правят редовно, но не по-рано от 2-3 месеца след раждането на бебето.
Ако е възможно, в началото е по-добре да правите дихателни упражнения с инструктор. 
Осигурявайки правилното положение на вътрешните органи както в корема, така и в гръдния кош, можете да възстановите правилната позиция на коремните мускули, при които коремът не стърчи или изпъква.

Какво да правим при диастаза

В някои случаи е излишно да се лекува диастазата. Достатъчно е да следвате описаните по-горе практики.
Има обаче случаи, когато трябва да се обърнете към хирургично лечение, тъй като диастазата не се затваря, а разминаването на коремните мускули е толкова силно, че е невъзможно да се премахне без операция. Консултирайте си с хирург.

И какво друго
Плуването, водната аеробика, ходенето и упражненията помагат за възстановяване тонуса на цялото тяло.
При плуване се възстановяват не само мускулите на краката и ръцете, но и тонусът на съдовете на цялото тяло. И най-важното е, че позицията на вътрешните органи се връща в първоначалното си положение, което води до възстановяване на коремните мускули.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа