Кожата на тийнейджъри с акне старее по-бавно

Дерматолози с изненадващо откритие

09 април 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Страдащите от акне тийнейджъри имат много по-дълги теломери (крайните участъци на хромозомите, които отговарят за клетъчното деление), съобщава The Journal of Investigative Dermatology.

Дерматолозите отдавна забелязваха, че при хората, които в младостта си имат проблемна кожа, признаците на стареене се проявяват по-късно. Днес на това се намери и научно доказателство.

Изследването ни демонстрира, че причината за това може да бъде дължината на теломера, която се среща при хората с проблемна кожа в голяма степен и може да забави стареенето“, казва авторът на изследването Симон Риберо от Кралския колеж в Лондон.

За изследването Роберо и колеги измерили дължината на теломерите при 1205 момичета-близнаци, една четвърт от които имали по-рано проблем с кожата. След анализа на данните, сред които възраст, тегло и ръст, станало ясно, че при девойките, които имали пъпки в миналото, теломерите били по-дълги. Това означава, че стареенето и умирането на клетките отнема повече време.

Освен това изследователите направили биопсия на кожата на хора с акне и сравнили резултатите с показатели на здрави хора. Станало ясно, че при последните има повишена активност на гените, свързани със смъртността на клетките.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа