Д-р Велев: Инфекциите носят най-голям риск за преждевременно раждане

Акушерка ще посещава дома, ще обучава майката как да се справя с бебето, обяснява директорът на САГБАЛ „Шейново“

Д-р Румен Велев, който от 2013 г. е изпълнителен директор на Втора САГБАЛ "Шейново", завършва медицина през 1979 г. в Медицинска академия в София.

Специализира акушерство и гинекология в "Майчин дом" и работи като ординатор в същата болница до 2001 г. От 2001 до 2007г. е началник отделение "Рискова бременност", след това става зам. директор. Днес е изпълнителен директор на "Шейново", член е на Управителния съвет на "Дружестввото по акушерство и гинекология" и на редица дружества по ултразвукова диагностика в акушерството и ендоскопската хирургия. 

- Д-р Велев, едно от 10 деца у нас се ражда преждевременно. Това носи риск то да не оцелее, оглеждането му е сложно и скъпо, а понякога въпреки всички грижи и усилия, бебето остава с дефект. Има ли начин жената да е от помощ на АГ-специалиста, за да се предотврати евентуално преждевременно раждане?

- Трудно е да се каже, защото рисковите фактори не са един и два. Инфекциите например са един от най-високо рисковите за преждевременно раждане. Списъкът на причините обаче е много дълъг: нисък социален статус, болести на майката, ранна възраст на забременяване, липса на контрол и проследяване на бременността, тегло на жената под 55 кг., многоплодна бременност. Вече има условия здравно неосигурените също да направят един профилактичен преглед и това е успех.

Тези жени, които са имали едно преждевременно раждане, горе-долу знаят за риска. И при второ забременяване търсят квалифицирана помощ. Проблемът е при бременни за първи път. А те много често раждат преждевременно – случва се с една на 10 жени. И няма как да го предвидим.

Няма индикации, по които ние, лекарите, да сложим жената във високо искова група. Затова е важно тя да посещава специалист, да прави редовни прегледи и редовно да се измерва маточната шийка. Това, за съжаление, у нас не става достатъчно качествено и достатъчно добре.


- Процентът на преждевременни раждания само у нас ли е толкова висок?

- Не е само у нас, в целия свят той е висок. В САЩ на всяка минута се ражда по едно недоносено дете. В Германия, както и у нас, процентът на недоносени бебета е 10. Много фактори водят до преждевременно раждане. Ние обикновено търсим едно, а то изскача друго. И затова трябва комплексен подход – отвсякъде да оглеждаме проблема.

- В това отношение женската консултация върши ли достатъчно работа?

- За съжаление, не. Тя не върши достатъчно работа по една причина – услугите там са недофинансирани. Там колегите биха вършили и повече работа, ако им се заплаща добре. Но при пакет от 120 лева, който дава Здравната каса, не могат да се направят необходимите изследвания и прегледи.

- Кои изследвания по време на бременността са най-важни?

- Ако ние определим, че жената е в рискова група, то след 14-ата седмица на бременността на всеки 2 седмици трябва да се измерва дължината на маточната шийка. Задължително трябва да правим изследвания на влагалищен секрет, за да се вижда нивото на инфекция, да следим и околоплодната течност. При промяна на маточната шийка трябва да вземем решение какво ще правим. Ще правим ли серклаж, ще даваме ли прогестерон или не. За съжаление няма схема. Няма как да кажа правим 1, 2, 3, 4. При някои 1,2,3,4 помага, при други – не. Индивидуално е при всяка бременна и затова тя трябва да се наблюдава.


- Раждането, а най-вече отглеждането на недоносено бебе, е стрес не само за майката, но и за цялото семейство. Вашият нов проект предвижда да имате грижа за тези бебета и след изписването им от родилния дом. Бихте ли разказал малко повече?

- С новия проект, по който работим с фондация „Приятели“, искаме жените, които са родили преждевременно в болница „Шейново“, да получават допълнителна помощ. Акушерка ще посещава в дома и ще ги обучава как да се грижат за недоносените деца, ще ги съветва за храненето, къпането, гимнастиката на бебето.

Тя, заедно с психолог, ще проследява цялостното развитие на бебето и ще оказва комплексна помощ. Защото има много данни, че когато недоносените деца се обгрижват правилно, заболяванията и рискът от това да останат с някакъв дефект са по-ниски в сравнение с деца, останалите без подкрепа от специалист до 1 г. А нашата идея е да ги наблюдаваме до 3-годишна възраст. И това не се отнася само за майки с ниско и без образование, а за всички, родили преждевременно. Човек не може сам или по книга да се обучи как да гледа недоносеното дете. Някой трябва да му покаже.

Много често майките изпадат в постродилен стрес. Те вътрешно са тревожни дали ще могат да се справят с отглеждането на детето, дали това, което правят, е достатъчно правилно. Напрежението създава страшно много конфликти в семейството. Ние искаме да помогнем те да се тушират и децата да се гледат правилно.

- Как ще се реализира тази хубава идея на практика?

- Предвиждаме една акушерка да има 10 деца – с други думи, докато те навършат 3 години, тя да се грижи за десет семейства. И ще ги посещава периодично и ще помага във всичко, с което родителите не могат или не знаят как да се справят.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа