Създадоха ваксина срещу акнето

Инжекцията праща гнойните пъпки в историята

11 април 2017 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Дълго време причината за появата на младежките пъпки оставаше загадка, докато науката не откри „виновната“ бактерия. Сега екип американски учени от университета в Сан Диего заедно с френска фармацевтична компания създаде и тества нова ваксина срещу противните младежки пъпки. Тя ще реши веднъж завинаги този сериозен дерматологичен проблем, който засяга 80 % от подрастващите.

Акнето се причинява от бактерията Propionibacterium acnes (ou P. Acnes), която живее върху кожата през целия ни живот. И не може да бъде унищожена, защото в някои отношения тя е „добра“ за нас.

„Открихме антитяло, срещу един от токсичните белтъци , които бактерията P. Acnes секретира върху кожата. Този белтък е причина за възпалението, което води до поява на пъпките“ , обяснява Ерик Хуанг, ръководител на екипа.

На практика ваксината ще блокира негативните ефекти, които причинява токсичният белтък, без за унищожава самите батерии. Това ще помогне, защото ще предотврати появата на пъпките.
Лечението е все още във фаза на изпитание и вероятно ще се появи на пазара едва след няколко години, съобщава topsante.com. 
Младежките пъпки засягат 80% от хората на възраст 11-30 години, като причиняват възпаление, пъпки, мазна кожа, петна. Те са по-чести при момичета на възраст 14 -17 години и при момчетата между 16 и 19 г.
С напредване на възрастта – някъде около 25-ата година проблемът изчезва. Има случаи обаче, когато пъпките са упорити и продължават да се явяват и в зряла възраст. Според статистиката 20% от жените над 25 г. страдат също от акне. Причината е, че при тях много по-често отколкото при мъжете нивото на хормони се променя и причинява дисбаланс.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа