Депресията на бременната не се отразява на бебето

Задействат се компесаторни механизми

25 май 2016 г.

Децата на майки, предразположени към депресия, депресирани или просто в стрес, се раждат съвсем нормални. За това говорят резултатите от работата на учените от Университета в Базел (Швейцария).

Изследването е първо по рода си в света. До момента учените имаха точно обратната хипотеза, но не бяха изследвали по този начин бебета.

„Тепърва започваме да разбираме, че детето включва компенсаторни механизми в отговор на проблемите, възникнали в майчиния организъм. Работата ни показва, че психологически неблагоприятни условия по време на бременността могат да задействат защитни механизми у бебето.“ - казва проф. Гюнтер Майнлшмид, автор на изследването.

В своята работа учените направили пълни изследвания на физическото и психическото здраве на 100 бременни. След раждането си на пълни изследвания били подложени и бебетата. Медиците определили нивото на стреса при тях спрямо концентрацията на кортизол в слюнката. Допълнително учените направили и генетично изследване и определили активността на структурите, отговорни за образуването на окситоцин, хормонът на щастието.

Изводът е удивителен. Колкото повече стресови фактори влияят на жената, толкова по-голям е шансът да се роди щастливо бебе, пише medvesti.com.
Трябва да отбележим, че получените резултати са предварителни, необходими са допълнителни изследвания, за да се установят причините за този феномен. Изследването продължава, Унивеситетът в Базел е в колаборация с редица други висши учебни заведения в света, всички подкрепени от Swiss National Science Foundation.

Превод: Надя Горанова

Снимка: publicdomanpictures.com, Anna Langova

Коментари
Последни видеа