Безплатeн скрининг на мозък, бъбреци и слух

Болница „Токуда“ прави прегледи с ултразвук на деца до 1 г.

27 юни 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Неонатолози от болница „Токуда“ ще изследват безплатно с ултразвук мозъка, бъбреците и слуха на деца до 1-годишна възраст. Прегледът е насочен към тези, които след раждането си са преминали интензивно лечение.

Всяка последна събота на месеца през 2016 г. лекарите ще правят консултации с най-съвременна апаратура. Предстоящите две дати са 30 юли и 27 август.

Д-р Радка Масларска обяснява защо е добре е здравите деца да минат на профилактичен преглед.

Снимка: личен архив

Тази година ще преглеждаме недоносени бебета и деца, които са родени в термин, но са преминали интензивна терапия след раждането. При тях рисковете, свързани с двигателното и нернво-психично развитие, са по-високи и това налага дългосрочно и високоспециализирано проследяване“, обясни д-р Радка Масларска, началник отделение по Неонатология на болница „Токуда“.

Тя съветва родителите да не отлагат специализираните консултации, защото колкото е по-ранна възрастта при откриване на проблем, толкова по-големи са възможностите той да бъде отстранен.

Изследването


 

Изследване на слуха на новородено

Снимка: личен архив

Ултразвуковото изследване е напълно безвредно. Става бързо и дава надеждна информация за състоянието на детето. И здравите е добре да бъдат изследвани, защото много заболявания нямат видими признаци. Ако навреме се открие някакво отклонение, детето трябва да се следи. Изследването може да се повтори няколко пъти – толкова, колкото е нужно, без риск.

Навреме

Профилактиката на много заболявания и състояния, които могат да доведат до болест и инвалидност, е най-добрият начин детето да бъде предпазено. По тази причина в развитите страни се прави скринингова програма и профилактични ултразвукови изследвания, с които се улавят тези състояния“, обясни д-р Масларска.

Родителите могат да запишат децата си на тел: 02/403 4000 или 02/403 4928.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа