Д-р Кунчев: Топло, студено - грипът се разпространява. Кога ще е пикът?

Не се (само)лекувайте с антибиотици, съветва специалистът

05 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

"Разбирането, че вирусите се влияят много от времето, не е съвсем вярно. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и оттам са тези промени в заболеваемостта. Истината е, че вирусите обичат студа. Грипът си е заразно заболяване. Топло или студено, той се разпространява", каза пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев.

Той допълни, че някои от областите в България ще обявят грипна епидемия през следващите 2-3 седмици. Според него учебните занятия трябва да се прекратят, преди да се е стигнало до това 30% от учениците да са болни.
"Тази година грипове от вида H1N1, известен като свински грип, и H3N2 са основните причинители на епидемия. Симптомите са същите, както всяка година: отпадналост, висока температура, кашлица, главоболие. Процентът на усложненията от грипа е нисък - около 1%", каза още д-р Кунчев. Той допълни, че е много важно да се разбере, че антибиотиците не лекуват вирусни инфекции и не трябва да се самолекуваме с тях.

"Студът е атака и за хората с кардиологични проблеми. Имаме огромен прилив на пациенти в студените дни. Освен това по време на празниците нарушаваме диетата си. Това също води до усложнения”, заяви д-р Анна Николаева от отделението по кардиология в болница "Света Анна". Тя допълни, че ако почувстваме болка в сърцето или стягане, трябва веднага да потърсим лекарска помощ. Според нея възрастните хора не бива да излизат в най-студените сутрешни часове.

Източник: Мениджър нюз

Коментари
Последни видеа

Разговор

19 октомври 2019 г.