Д-р Распули: Бременните са с по-висок риск от усложнения при грип

Имунизацията на майката пази новороденото до шестия месец

12 октомври 2019 г.

Снимка: Shutterstock

"Бременните са изложени на повишен риск и усложнения при грип. Вероятността да бъдат хоспитализирани е 5 пъти по-висока в сравнение с останалите хора. Затова за тях имунизацията против грип е препоръчителна“ каза д-р Анвар Расули, по време на Балканска среща на експертите по грипната профилактика, която завърши вчера в София.

В рисковата група са и деца на възраст под 5 години, особено тези под 2-годишна възраст, възрастни над 65 г. и хора със съпровождащи хронични заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни.

Световната здравна организация препоръчва противогрипна ваксина за бременните, но у нас хората, които се имунизират са под 2,5 %. Бременните рядко са сред тях.

Клиничните изпитвавия на три- и четиривалентната противогрипна ваксина на бременни в Гърция и Финландия са доказали нейна безопасност и висока ефективност като тя осигурява над 70% защита на майката. Имунитетът се предава и на бебето и то е защитено от инфекцията от 0 до 6 месеца.

„ Четиривалентната противогрипна ваксина е първата и единствена ваксина с разрешение за приложение на бременни, която осигурява пасивна защита от грип на новородените преди да навършат 6 месеца. Тя е единствена, която може да се прилага на всички бебета над 6-месечна възраст.
Съгласно препоръката на СЗО, инактивираните ваксини срещу грип могат да се използват във всички етапи на бременността и нямат каквито и да са нежелани последствия за плода и майката, които могат да се свържат с ваксинацията.“
, обясни д-р Расули, Медицински директор противогрипни ваксини на Sanofi Pasteur за Европа.

Страната ни бе домакин на Балканска среща на експертите по грипната профилактика, която обсъди и новоприетата Национална програма за повишаване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, насочена към хората над 65-годишна възраст, която се въвежда поетапно от тази година. Тя ще осигури безплатна ваксина само за тези, които са навършили 65 години в месеца, когато се имунизират.

Очаква се всички ваксини срещу грип да бъдат в аптечната мрежа до десетина дни. И понеже доставката им тази година закъснява, експертите препоръчват срокът на имунизации да се удължи.

„Статистиката от последните три години сочи, че пикът на грипните епидемии у нас идва през третата седмица на януари и продължава през февруари“, каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести. 
Затова е добре ваксините да се поставят около две седмици преди настъпване на грипната епидемия, но не по-рано от 4 месеца преди нея. С други думи през ноември и декември, няма да е късно. Това ще гарантира трайна защита до края на грипната вълна, която може да се проточи и до март.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа