Дете със симптоми на западнонилска треска в Русе

Сърбия потвърди първи случай на заразата

06 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Дете, което показва симптоми на западнонилска треска, е било изследвано в Русе, съобщи директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на bTV. 

Очаква се резултатите да бъдат окончателно ясни до края на деня,  с повторно изследване. Докато не излязат окончателните проби, не можем да говорим за западнонилска треска в България, в Сърбия обаче вече има официално потвърден първи случай, добави той.

Детето е малко, и за щастие е преодоляло пика на заразното заболяване.
Малките по принцип преборват вируса по-лесно, поясни д-р Тодор Кантарджиев. Опасната зараза се предава чрез ухапване от комари, а носители на вируса са главно птиците.

Това е опасно заболяване, защото предизвиква възпаление на мозъка, допълни той. Превантивните мерки са предпазване от ухапването от комари, особено в местата с по-голяма популация, посочи експертът. 

„Има доказателства, че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са много важни“, предупреди той.
„Тази година комарите са местните, те хапят след 18:00 часа. Не бива да се допускат в стаите, в които спим. Когато се ходи сред храсти, трябва да се слагат винаги две фланелки. Бум на комари няма“
, коментира професорът.

Два милиона отдели правителството за борба с комарите тази година по нареждане на премиера Борисов след много сигнали и оплаквания от набезите на хапещите насекоми именно по поречието на река Дунав. Русе бе сред градовете, пострадали най-много от нашествието на комари. В средата на юли самолет и два вертолета в продължение на два дни летяха над поречието на реката и населените места и пръскаха със специални препарати за ликвидиране на вредителите.

 

Коментари
Последни видеа