Доц. Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват правилата

Дистанцията, личната хигиена и дисциплината са ключови

24 юни 2020 г.

„Вирусът продължава да циркулира и крие рискове. Последните 2 седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките,  защото те са ключови - и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината”, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор пред NOVA.

130 са потвърдените нови случаи през последното денонощие

при направени 2946 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 4114. От тях активни са 1689. 2217 са излекуваните лица. 46 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 362 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 13 са настанени в интензивни отделения и клиники.

Не  повече от 20% от заразените влизат в болница

и около от 4-5% имат нужда от интензивни грижи.

Всеки, който влиза в болница обаче е добре да бъде тестван с PCR, смята доц. Кунчев и подкрепя напълно Лекарския съюз. 

„Продължаваме да се чудим как точно се предава вирусът. В едно семейство един заразен и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкова хора. 
Изведнъж решихме, че проблемът е свършил, слагаме точка, тръгваме на море. За съжаление не е така. 
Колкото повече се срещаме с вируса, толкова повече хора ще имат имунитет, но не можем да направим като в Швеция, защото там нещата са страшни”
, каза още доц. Кунчев.

300 лева ще е глобата на премиера за това, че не беше с маска в Рилския манастир. Ще бъдат глобени и репортери, и оператори, които не са спазили правилата, категоричен е доц. Кунчев.

 

 

Коментари
Последни видеа