Доц. Кунчев: Всяко училище ще реши какво конкретно да прави

Общите насоки на Здравното министерство и на МОН са добри

14 септември 2020 г.

Насоките на МОН и Министерството на здравеопазването са много добри и всяко едно училище, според своите условия, може да ги доразработи и да каже какво трябва да се прави. Това заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.
Всички специалисти следят обстановката в света и са особено внимателни към училищата, защото там децата прекарват дълги часове на закрито и в непосредствен контакт.

Всички училища в 52 страни на ЕС отварят врати

"От 52-те страни от европейския регион на СЗО нито една не се е отказала от нормалния начин на обучение. Друг е въпросът при какви мерки и препоръки", каза доц. Кунчев, и обясни, че е естествено, когато на едно място се събират много хора, рисковете да се увеличават.

"Сравнявайки риска от заразяване в училище, където се спазват всички указания за невзаимодействие между класовете, ако всичко това се спазва,

училището ще е едно от най-безопасните места в обществото,

защото сме на ясно, че детето може да се срещне с вируса навсякъде".
Според доц. Кунчев няма как училищата да са остров, където коронавирусът да не се среща, но

рискът може да се намали до приемлива степен,

така че то да стане едно от най-безопасните места. Затова той призова за по-голяма отговорност и от родителите на учениците. 
Той продължава да настоява рискът да не се подценява.

"Не, не е обикновен вирус!",

заяви той.
24,8 на 100 хиляди е заболеваемостта в България през последните 14 дни, каза доц. Кунчев. Според него това ниво е добро, ниско ниво, но ако масово не се спазват ограничителните мерки, в рамките на 2-3 седмици ситуацията може да се премени и да се достигнат "висоти", каза той, то едва ли ще се стигне до налагане на нови строги ограничителни мерки, каквито имаше през пролетта.
Главният здравен инспектор бе категоричен, че е рано да се говори за ефект от произведената в Русия ваксина срещу коронавируса, защото действието ѝ не е доказано.
"Никой не поставя под съмнение възможността на Русия да създаде добра, качествена и ефективна ваксина. Грешката е, че те казаха "Хоп" преди да скочат".
По думите му, ако руската ваксина се окаже ефективна, няма проблем България да поръча и от нея, но припомни, че страната ни е включена в поръчка на Европейския съюз към шест фармацевтични компании, които разработват ваксина срещу Covid-19. 

 

Коментари
Последни видеа