Кожата под лупа

200 дерматолози ще преглеждат съмнителни бенки

16 май 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

200 дерматолози в цялата страна ще преглеждат безплатно кожата за съмнителни бенки на 17 май в Националната кампания за скриниг и профилактика на кожния рак „Евромеланома 2017“.
Пълен списък с имената на дерматолозите и клиниките, където всеки може да се прегледа ще намерите на www.bg-derm.org и на www.avene.bg.

Кой да търси консултация?
Всеки, който има съмнителни бенки, които променят цвета, големината, контура и релефа си, или има по кожата червени и черни пигментни петна и ранички, които не зарастват,

Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска” ще консултират от 9.00 до 12.00 ч., в кабинет №122 на партера на клиниката, след предварително записване на тел.: 02/ 9230 495, и в ДКЦ „Александровска”:

Д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103 , тел: 0887 444 427 от 9 до 13ч., по реда на идване на пациентите.
Д-р Петьо Брезоев, ДКЦ „Александровска”, кожен кабинет №104, тел: 0885 828 424, от 9 до 13 ч., по реда на идване на пациентите.

У нас, както и в света, болните от рак на кожата се увеличават. В периода 1970-2010 година честотата на малигнения меланом и немалигнетите кожни тумори се е утроила. И въпреки стряскащата статистика, препичането под лъчите е сред нещата, които всеки обича и всяка година планира. С пълното съзнание, че може да е опасно. Защото слънцето е „виновно“ за най-коварната болест на века – злокачествения рак на кожата - меланома, който наред с по-благоприятните форми, през последните години става все по-агресивен и взема все повече жертви.

„ Под влияние на лъчите малката бенка се променя. Понякога нараства, групира се или сменя очертанията си, друг път – формата и цветът с времето стават различни. Затова всяко тъмно петънце по кожата трябва да се следи. Ако то става асиметрично, ако границите му не са ясни, я цветът започне да се променя към по-тъмен или лилав, а диаметърът нарасне над 6 мм., незабавно трябва да се търси консултация. Другата нежелателна промяна е, ако бенката започне да се надига над кожата. Тогава трябва да се оперира и изследва", обясни доц. Жана Казанджиева, от Българското дерматологично дружество, организатор на 12-ата поред кампания „Евромеланома”, която се провежда във всички страни на Европа.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа