Морбили - най-заразната болест вече плъзна и у нас

От средата на февруари разпространението се повишава

20 юни 2019 г.

Снимка:Guliver / iStock

Вече имаме достатъчно широка циркулация на вируса на морбили в страната, така че и без внос при контакт на неимунно лице с болен, рискът той да се разболее е много голям, защото морбили е най-заразната заразна болест. Това заяви за агенция  „Фокус” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

„Достатъчен е минимален контакт. Ключово е вирусът да не намери неимунни лица. Очевидно обаче той намира. Това засега е най-широко разпространено в ромската общност, около 90% от случаите са сред тях. Има и деца, които са в подимунизационна възраст. Те не са защитени и формират около 20-25% от случаите“, съобщи д-р Ангел Кунчев.

От средата на февруари разпространението на морбили у нас се повишава. Тази година последователно имаше по 100-160 заболели в областите Благоевград, Разлог, Кюстендил и София, припомни той, като уточни, че отделни случаи бяха изнесени в Пазарджик, Бургас, Русе и Пловдив.
Според него противниците на ваксините са станали по-смирени и настроенията против ваксинацията значително са намаляли.  Въпреки това има огромен риск  от пренасяне на морбили при  пътуванията през лятото. 
В Украйна, Румъния, Сърбия и Македония са регистрирани случаи на болестта, обясни той, като уточни, че процесът много заразени има и във Великобритания, Франция и Италия. Само в 3 от европейските страни няма случаи на морбили, уточни д-р Кунчев. За намаляване на заразените от морбили се предприемат издирвания на неваксивирани деца. Над 1000 допълнително имунизирани има само в София, добави главният държавен здравен инспектор.

 

Коментари
Последни видеа