Под 1% от родителите у нас се отказват от ваксини с подпис

Какви са рисковете от анти-ваксърската вълна, обяснява д-р Кунчев

04 февруари 2019 г.

Снимка: Shuttersock

Под един процент от родителите у нас официално са заявили, че не желаят да ваксинират децата си. Те са подписали декларация и са я дали на личния си лекар. Като процент, слава богу тези родители не са много. Тенденцията обаче е тревожна, каза държавният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев, в предаването „Денят на живо“ на канал 3.

И във връзка с активизиралото се напоследък атни-ваксърско движение, което Световна здрава организация определи като една от десетте заплахи на 2019 година , той обясни защо е особено важно децата да бъдат имунизирани срещу сериозни и заплашващи живота болести като коклюш, полиомиелит, морбили и всички, за които в нашия имунизационен календар има предвидени ваксини.

Официално отказалите се от ваксини родители не са много, но има такива, които не заявяват открито, не подписват никакви документи, но по някакви техни пътища, къде с натиск, къде по друг начин, се договарят с лекарите. Те записват като направени неизвършени имунизации, обясни д-р Кунчев.

„Ако ме питате мен, това си е престъпление от всяка гледна точка – от юридическа, от човешка и от медицинска“, категоричен е той.

Въпреки, че се правят проверки, подобни факти е трудно да се докажат, защото обикновено двете страни предварително се договарят и прикриват истината. Макар че подобни случаи не са масово явление, подобна практика съществува, а тенденцията тревожи лекарите, защото може да доведе до тежки епидемии.

През последните 2 години около нашата страна има огнища на епидемия от морбили, която, според епидемиолозите, се дължи на спад в имунизационното покритие под 95% за дълъг период от време. А в някои страни то е под 70-85%, което създава условия за бързо разпространение на опасните зарази.

Първо в Украйна, а сега в Сърбия и Гърция има епидемия от морбили. В Украйна и Румъния болните са 30-40 000, в Гърция и Сърбия – 3 – 4000.
Заразата не признава граници и през миналата година у нас има „внос“ на морбили от Италия, Англия и Германия. Тя обаче не се е разпространила, дори и сред високорискови групи с нисък процент на имунизирани, каквито са ромските махали в Столипиново, Сливен и Варна. Факт, който лекарите отчитат като успех.

„Морбили е много тежко заболяване. Тежките усложнения са 2-3%, а смъртните случаи 0,5-1%. Това обаче не трябва да се допуска.
В съвременния свят, в който има доказано ефективна ваксина, да оставим на Балканите десетки хиляди деца да боледуват и няколкостотин до умрат, е безумно
“, каза д-р Кунчев.

Коментари
Последни видеа