Проф. Кантарджиев: Ако мерките се спазват, рискът от коронавирус в училищата, не е висок

Най-рискови за разпространение на заразата са заведенията на закрито

25 октомври 2020 г.

Ако стаите в училище се проветряват редовно и се спазва хигиена, ако не се допускат деца с видими признаци на заболяване, рискът от разпространение на коронавируса, не е висок, това коментира пред NOVA  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод усложнената обстановка у нас и увеличения брой на заразени с коронавирус.

"Тази инфекция не е толкова опасна, че да си затворим образованието, да си затворим икономиката и да ни спре ток и водата. Затова трябва да сме много внимателни с мерките. Просто мерките трябваше да бъдат навременни, защото ако не са, е лошо.

Много вредни са и половинчатите мерки,

Публичните събития, събиранията на едно място на много хора на закрито и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас. 
Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито.

Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт

"Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните", допълни професорът. 
Трябва да минат поне две седмици при спазване на мерките без правене напук, правилно хранене, умерен прием на витамини и дезинфекция, за да се обърне тенденцията надолу.
По думите му поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.
 

Водата за уста, както и содата убиват вирусите, 

потвърди специалистът.
"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла. 
Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце",
обясни още проф. Тодор Кантарджиев.

Коментари
Последни видеа

Жена за уважение

02 декември 2020 г.