Проф. Кантарджиев: Досега 7 деца са се заразили с коронавирус, но всички са излекувани

Заразата е по-опасна за възрастни и хора с хронични заболявания

20 февруари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Първият важен симптом за коронавирус е затрудненото дишане за разлика от другите вирусни заболявания. Този нов вирус обаче не е така опасен за децата както за възрастните. Статистиката показва, че седем малки деца досега са се заразили с коронавирус, но всичките са се излекували. Това обясни в ефира на bTV  директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Симптомите на Ковид-19 могат да се регистрират до 14 дни след зараза, затова при пътуване до засегнати страни, хората сами трябва да сигнализират на здравните служби.
Специалистът-микробиолог прогнозира, че вирусът ще се адаптира към хората и все по-рядко ще се стига до смърт.

„Този нов коронавирус се оказва, че не е така опасен за децата. Другите вируси, които имаме – респираторният синцитиален вирус и грипният вирус при деца до 1-годишна възраст причиняват тежки заболяване, с опасност за живота. Досега девет жени, които са били бременни в 9-тия месец са заболели с коронавирус, но въпреки заразата са родили здрави деца”, коментира Кантарджиев.

Според проф. Кантарджиев заболяването Ковид-19 ще стане хронично и по-лесно податливо на лечение.
„Този вирус се унищожава и от хлорни дезинфектанти, и от органични разтворители – не казвам спирт. Той не издържа дълго време на повърхността, лесно се унищожава с дезинфектанти на спиртна основа“, обясни експертът. 

 

Коментари
Последни видеа