Три вида грип ще върлуват тази есен. Какви са симптомите

Първите случаи се очакват в края на октомври

07 октомври 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Три вида грип ще върлуват тази есен. Това съобщава Мениджър нюз, позовавайки се на изказване на националния консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова пред "Труд".

Щамовете, които ще ни разболяват този сезон, са така нареченият свински грип; А Н3N2, който е нов щам тип А - "Хонконг"; и представителят на грипните вируси тип Б - "Бризбейн".

"Това е съставът на противогрипните ваксини, който ни показва, че с най-голяма вероятност се очакват от Световната здравна организация да циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 г.", каза Кожухарова, която помага за състава на ваксините.

В края на месеца се очакват първите случаи на грип у нас, обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от националното радио.

Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да търсят навреме лекарска помощ.

Специалистите ни съветват да избегнем зараза с някой от трите щама, като се ваксинираме. Имунизацията е препоръчителна за всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с хронични белодробни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет и други. Освен тях е добре да се ваксинират и хората, работещи в училища, полиция, транспорт и медицински заведения.

Коментари
Последни видеа