Как таткото дописва гените

Какво от начина му на живот вреди на зачатието

Снимка: Shutterstock

Проучвания върху факторите, които влияят на зачатието от страна на таткото, сочат, че част от навиците му на живот носят риск за бъдещото бебе. И някои от изводите, до които стигат учените, са изненадващи. Те доказват, че за да се роди бебето в добро здраве, и бащата трябва да е внимателен, пише сайтът famili.fr.

За майката се знае, че в периода, когато планира бебе, трябва да въздържа от алкохол. Нови проучвания на американски екип от университета в Джорджтаун доказаха, че това важи в пълна сила и за бащата. 
И колкото повече алкохол консумира таткото, толкова по-висок е рискът бебето да се роди с така наречения "фетален алкохолен синдром": 75% от бебетата, страдащи от него, са с баща, „отдаден“ на чашката, пише Science Daily.

Учените стигат до извода, че „условията на живот и възрастта на бащата оказват влияние върху гените на детето“.

Ето списък със съвети, които бъдещите бащи е добре да следват.

Да следят теглото

Според проучване, публикувано през 2015 г. във Fertily and Sterility Journal  мъжете с наднормено тегло често имат наследници, които също имат проблеми с килограмите.

За да стигнат до тези изводи, изследователите проучили 8000 двойки и установили, че рискът момченце да се роди с наднормено тегло е с 27% по-висок, ако бащата е с излишни килограми.

Да се съобразяват със своя биологичен часовник

Биологичният часовник цъка не само за жените. Последни проучвания сочат, че и мъжете са под диктата на своя биологичен часовник.

И шансът им да станат бащи намалява с напредване на възрастта, защото произвеждат по-малко количество сперматозоиди и те са с повече дефекти.

Снимка: Shutterstock

Да ограничат цигарите

Проучване на американския експерт Матю Ануей от университета в Айдахо, установи, че наличието на химични елементи от цигари, алкохол или дрога в кръвта, могат да доведат до увеличение на простатата, което води до безплодие и бъбречни болести. (Guardian)

Съветът на специалистите към мъжете е да не пушат и да не пият, ако искат да стават бащи.

Диабетът - под контрол

Британско проучване сочи, че ако бащата е с диабет тип 2, това се отразява на теглото на бебето при раждането и увеличава риска и то да развие диабет или да се роди преждевременно, съобщава Reuters Health.  Изследване сред 8000 родители сочи, че децата на бащи диабетици са с по-ниско тегло при раждане, в сравнение с тези на здрави татковци.

 Да контролират стреса

Проучване, публикувано през 2013 г. в научното списание Pediatrics, установи, че стресът на бащата може да окаже влияние върху бебето. (Time Magazine)Проучването включва 31000 деца. Някои от тях са били с нарушения на вниманието и тревожност при навършване на 3 г. Учените смятат, че това се дължи на факта, че бащите им са били тревожни или в стрес през цялото време, докато съпругата им е била бременна.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа