16 „силови“ упражнения за деца (1 част)

Тези тренировки са подходящи както за родителите, така и за най-малките, тъй като използват тежестта на тялото, без да изтощават физически

Снимка: Shutterstock

Независимо дали детето ви е активен спортист, обича движението или опитвате да добавите повече физическа активност в ежедневието му, от полза ще ви бъдат не само традиционните варианти, които вероятно добре познавате, а и някои нови или такива, които смятате, че са „запазени“ само за възрастните. Като силовите упражнения например.

Да, точно така. Силови упражнения има и за деца, като при тях физическото натоварване е малко по-различно и не така изтощаващо. И те са чудесно допълнение към тренировъчната рутина не само на малчуганите, а и на самите родители, които могат заедно с тях да използват момента, за да се раздвижат.

При този тип упражнения могат да се използват тежести, ленти и уреди, за да се работи над силата на мускулите. Но могат да използват и тежестта на самото тяло.

Какви силови упражнения могат да правят децата?

Снимка: Shutterstock

1. Качване на пейка

Вместо пейка, може да се използват стабилна табуретка, малка стълба с две стъпала или най-долното стъпало на стълбище. Първо се стъпва с десния крак, след това с левия и се слиза в същата последователност. С това упражнение се изгражда сила в краката и седалището.

2. Бърпи

От изправено положение, детето трябва да приклекне, след това да постави ръцете си на земята и с подскок да позиционира краката си като за планк. След това спуска тялото си, като за лицева опора, и застава отново обратно в планк. На финала, отново с подскок, прибира краката си до ръцете и се изправя. С това упражнение се тренират мускулите на горната и долната част на тялото.

3. Повдигане на пръсти от стоеж

В изправено положение, детето трябва да се изправи на пръсти и задържи за няколко секунди, след това да се отпусне. Ако искате предизвикателство, може да му предложите да опита да го изпълни на един крак. Това упражнение тренира прасците.

4. Странично колело

Това колело е любимо на децата, но понякога те не знаят как точно да го направят. Започва се със скок, при който се изпъват ръцете над главата. След това ръцете се поставят на земята, една зад друга, а тялото се извърта на една страна и се повдига единия крак във въздуха. От тази позиция тялото се изтласква с предния крак, като първо над главата се превърта задния крак, а след него и предния. Ва началото със сигурност ще изглежда трудно, но след като малчуганът усвои как да прави колелото, ще се забавлява истински с това движение. Упражнението е полезно за цялото тяло, но също така и за координацията.

5. Рачешко ходене

Детето трябва да седне сгънати колене, залепени за земята ходила и длани зад гърба. От тази позиция повдига ханша си няколко сантиметра над земята и трябва да направи крачки напред и назад с крака и ръце. Рачешкото ходене е полезно за цялостната сила на тялото, ръцете и краката.

6. Рачешко докосване на пръстите на краката

От вече описаната „рачешка“ поза, малчуганът трябва да опита да докосне левия крак с дясната ръка и обратно. Освен сила на тялото, това упражнение тренира и координацията.

Снимка: Shutterstock

7. Стойка на ръце до стена

Застава се с гръб към стената. Краката се опират в стената, а ръцете се слагат пред тялото. С много бавни „стъпки“ на ръцете детето започва да се придвижва назад, към стената, а с краката да „върви“ нагоре по нея, докато изцяло изправи тялото си. В началото мож да му помагате като го придържате, а след като придобие опит, може да си организирате и състезание по бързина или продължителност на стоенето. Това упражнение помага да се подобрят баланса и координацията.

8. Упражнение за ханша

Детето трябва да легне по гръб със сгънати колене и отпуснете покрай тялото ръце. След това бавно да повдигне ханша си във въздуха, да го задържи няколко секунди и отпусне. Това упражнение е полезно за тазобедрените мускули и мускулите на краката.

Данина Иванова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.