16 „силови“ упражнения за деца (2 част)

Освен полезни, те са и чудесен начин да си организирате съвместна двигателна активност

Снимка: Shutterstock

Какви са физическите и здравословните ползи от силовите упражнения при децата?

- Подобряват мускулната сила и издръжливост;

- Подобряват сърдечното здраве и костната минерална плътност;

- Намаляват нивата на холестерол;

- Увеличават чистата телесна маса;

- Предотвратяват травми при повтарящи си движения по време на спорт.

Но както и други видове упражнения, силовите тренировки не са за всеки. Не са препоръчителни за деца с високо кръвно, получаващи гърчове, с онкологични заболявания, на химиотерапия и с вродени сърдечни заболявания. При подобни случаи е задължителна консултацията със специалист!

Трябва да се отбележи също така, че не всяко дете би успяло да се справи с този тип упражнения. При малките е допустимо да правите изменения при изпълнението им, за да бъдат по-леки за изпълнение. В началото например, някои деца все още не притежават достатъчно физическа сила, което може да доведе до травми.

9. Ходене на ръце

Нека детето застане в прав стоеж. След това трябва да наведе ръцете си, така че да докосне ръстите на краката си. А после да постави длани на земята пред себе си и като прави „стъпки“ с ръцете си да се разпъне напред, докато тялото му заеме поза планк. След това да се върне по обратния път назад. И така няколко пъти – в бавно, а като напредне и в по-бързо темпо. Това упражнение е полезно за изграждане на сила в гърдите, раменете и горната част на ръцете, както и за гъвкавост.

Снимка: Shutterstock

10. Планк

Ляга се по корем, а ръцете се свиват и поставят встрани на гърдите. От тази позиция тялото се изправя нагоре, като трябва да е изцяло изпънато, а не извито като дъга. Целта е да се задържи 10 секунди. С всяка тренировка, увличавайте времето. Упражнението е полезно за цялото тяло.

11. Лицеви опори

Първо се заема поза за планк, със сгъни лакти и снишени към земята гърди, а след това тялото се изтласква нагоре с помощта само на ръцете, и връща отново в първоначалната поза. Лицевите опори тренират горната част на тялото, по-специално гръдния кош и горната част на ръцете.

12. Странично повдигане на крак

Детето трябва да легне настрани с крака един върху друг, подпирайки се на предмишницата си. От тази поза изравнете лакътя и рамото си и повдига крака си, задължайки няколко секунди, след което връща обратно. Страничното повдигане на крак тренира външната част на бедрата и ханша.

13. Страничен планк

Първата стъпка е като при страничното повдигане на крак. Но след това се повдига ханша на няколко сантиметра от земята и се задържа. Повтаря се и с другата страна на тялото. Страничния планк е добро упражнение за баланс и тренира мускулите на гърба.

Снимка: Shutterstock

14. Скок с клякане

Детето застава с крака, разтворени на нивото на ханша и кляка като придържа таза си назад. От тази поза прави отскок и се приземява отново в поза на клек със сгънати колене. Това упражнение тренира горната част на краката и тазобедрените мускули.

15. „Супермен“

Нека детето легне по корем с изпънати напред ръце и крака. От тази позиция трябва бавно да повдигне ръцете и краката си, колкото може, като вратът трябва да остане отпуснат. Задържа и се връща в изходна позиция. Това упражнение тренира мускулите в долната част на гърба и таза.

Данина Иванова по материали от Parents

Коментари
Последни видеа

Тъгата е

04 февруари 2023 г.