Коронавирусът атакува при висок говор и пеене

Слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация

30 юни 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Шансът да се заразим с коронавирус при тривиален разговор е минимален.

Ако събеседникът ни е по-експресивен, или сме на маса и той запее

Опасността скача главоломно. Това заяви директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев за Нова тв.

„През последните дни се доказа, че когато водим нормален разговор вероятността да се заразим с COVID-19 е много, много, много малка, защото обикновено безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или дори няма такъв риск.”, каза Кантарджиев.

Втората вълна на пандемията на Балканите той отдава не толкова на разхлабване на мерките, колкото на това, „че си помислихме, че хората вече знаят точно какво да правят и няма да се юрнат да се събират.“ Според Кантарджиев през следващите дни можем да очакваме броят на заразените у нас да се повиши, като можем и да минем границата от 160 болни на ден.

Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори: „У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват.

Ще се осигури по-строг контрол в заведенията

Разумните хора няма да ходят на нощните барове и да се събират на закрито. Поведението на запалянковците по мачовете е рисково, защото там се вика и пее", допълни той.  И уточни, че слънцето не ликвидира вируса, но рязко намалява неговата циркулация.

Коментари
Последни видеа