Профилактиката на детските алергии трябва да започне по време на бременността

Това коментираха експерти в третото онлайн издание на „Форум бременност и детско здраве“

29 юни 2020 г.

Снимка: "Форум бременност и детско здраве"

Спецификите при бременността след 35 години и особеностите при детските алергии бяха основен акцент в дискусиите на третото онлайн издание на  „Форум бременност и детско здраве“ .

Д-р Гергана Коларова (на снимката) заяви, че през 2018 година в управляваната от нея  Първа АГ „Света София"

От 2300 раждания 507 са били на жени над 35-годишна възраст

От началото на годината до сега жените, родили в по-късно възраст, са 220. „Българките раждат все по-късно. До голяма степен това се дължи на факта, че жените искат да се образоват и да имат успешна професионална реализация. Друг фактор за късна бременност са репродуктивните проблеми“, заяви д-р Коларова. По думите ѝ основните предизвикателства при късната бременност са рискът от прееклампсия, поява на малформации или миоми, които биха могли да попречат на нормалната бременност. В същото време раната бременност също крие рискове, заради неподготвения организъм на жената..

За пореден път събитието постави акцент върху ролята на акушерката по време на раждането. „При естественото раждане с акушерка – водеща е майката, която определя темповете на раждането. При този начин естествено раждане липсват болкоуспокояващи медикаменти, а се използват само алтернативни средства и процедури, които акушерката владее“, заяви Емилия Казълова.

Проф. д-р Стефан Горанов обясни приложението на стволовите клетки в медицината: „Стволовите клетки са висшия пилотаж в лечението и значението им тепърва ще нараства. Стволовоклетъчните трансплантации са един от лъчовете надежда за пациентите със злокачествени заболявания и все повече ще се използват в медицината.“

За грижата за кожата на бебето говори Ваня Георгиева, медицински представител един от водещите козметични брандове. „Бебето не се нуждае от много продукти. За ежедневна грижа може да се използва измиващ продукт, който не съдържа сапун, защото сапунът може да измени ph-то на кожата и да разруши епидермални липиди. Важно е да се използва и хидратираща грижа“, обясни специалистът.

Въпреки че лекарите препоръчват децата до 3-годишна възраст да не се излагат на пряка слънчева светлина, Ваня Георгиева припомни, че

Дори на сянка за децата трябва да се използва слънцезащита с висок фактор.

Сред тематичните акценти на форума бяха и детските алергии. По думите на алерголога д-р Тихомир Мустаков около 20% – 30% от децата са засегнати от атопичен дерматит в ранна възраст, а при по-големи деца около 10% - 15% страдат от алергична хрема. Той е категоричен, че профилактиката на алергии трябва да започне още по време на бременността. „Бременната жена е околната среда за развитието на плода. Ако тази околна среда е алергенът, рискът за алергии на плода се увеличава. Здравословният начин на живот на майката е най-ефективния начин за профилактика. Ако тя е здрава не е нужно да приема антибиотици по време на бременността, които повишават риска от алергия при детето“, обясни д-р Мустаков и успокой, че при над 50% от децата оздравяват от алергията. 

За емоционалното състояние на детето и какво разкриват детски рисунки говори психологът Диляна Цветкова.

„Рисунките са невербален изказ на детето. Те са неговият социален опит и могат да показват преживяване, израз на вътрешното му усещане“, обясни психологът в разговор с водещата Румяна Тасева, главен редактор на Puls.bg.По думите ѝ, ако в рисунките на деца между 2 и половина и 5 години не присъства човешка фигура, то родителите трябва да се консултират със специалист. Относно избора на цветове Цветкова коментира, че това е израз на предпочитание на детето и може да е отражение на цветовете, които преобладават в ежедневието му.

По време на „Форум бременност и детско здраве“ за ролята на майчинството говори певицата Йоанна Драгнева, която преди близо 11 месеца стана майка на момиченце.„Това е най-хубавото нещо, което може да се случи на една жена“, разказа Йоанна. Младата майка сподели, че е спряла да работи две седмици преди раждането, а месец след появата на АннМари се е върнала към ангажиментите си. „Важно е за всяка жена след като роди за час - два да се връща към ежедневието, за да запази психичното си здраве“, посъветва тя.

 Цялото онлайн издание на Форума може да гледате на 30 юни, от 9 часа, по Bulgaria ON AIR. Следващата среща с водещи специалисти по майчино и детско здраве ще се проведе на 11 юли.

Коментари
Последни видеа