Лош сценарий за начало на почивката

Вариант да спрем диарията и повръщането

Илюстрация: Guliver / iStock

Дълго планираната отпуска започва. Дните са преброени. Семейството се товари в колата и потегля към заветната цел. Децата са видимо здрави и доста превъзбудени. И още с пристигането, вдигат температура, започват да дрискат или да повръщат.

Болни след път

Болестта не е резултат от небрежност – много е възможно климатикът в колата да е бил изключен, таткото да е спирал за дълги почивки и разходки, децата да са пили достатъчно течности.
Проблемът е, че малките са уязвими. Вегетативната им нервна система не е достатъчно зряла и реагира при всяка рязка промяна на средата - ново място, пътуване, смяна на режима на хранене или на набора от храни.
В курортите хигиената не винаги е на ниво, храната не е като приготвената вкъщи - все предпоставки детето да почне да повръща, да получи диария или да качи температура.
Лошото е, че докато състоянието се овладее, отпуската е вече към края си. И често тя не носи отдих нито за детето, нито за родителите.

Ето няколко съвета на детския лекар, как родителите могат да си спестят много проблеми, ако заредят аптечката за път с най-необходимите хомеопатични лекарства.

„Сложете най-необходимите хомеопатични лекарства в куфара, особено ако ще бъдете на почивка далече от личния лекар", съветва педиатърът д-р Слави Филчев.

Снимка: авторът

Д-р Слави Филчев е началник на отделението по педиатрия в Пета МБАЛ. Той е специалист по детски болести, астмология, функционална диагностика и клинична хомеопатия.

При повръщане и разстройство помага хомеопатичният препарат Ipeca 9 CH. Той се дава при мъчително гадене, позиви за повръщане и, ако устата на детето непрекъснато се пълни със слюнка. При това състояние и ипека се дава през 1 час. Добре е гранулите да се разтворят в малко вода. Ако след като сте му дали да пие вода, детето повърне отново, се дава и Phosphorus 9 CH. Дозата е стандартна – по 5 зрънца."

Вирус или бактерия

"Ако детето е с хранително отравяне и повръща, ако има температура и разтройство, независимо дали причинителят на болестта е вирус или бактерия, се дава Arsenicum album. Това е медикамент за общи хранителни разстройства."

Podophyllum 9 CH е друг хомеопатичен медикамент за лятна диария. Дава се, ако малчуганът има диария, газове, малко се изпуска и си цапа гащичките. Тогава се дават по 5 гранули три пъти дневно, докато симптомите отзвучат.
Ако детето е с обилна, водниста диария, която бързо го дехидратира и то се чувства отпаднало и го избива студена пот, се дава хомеопатичният препарат – Veratrum album 9 CH. Добре е да се реагира бързо, 5 гранули да се дадат още след първото изхождане. Това може да предотврати силната дехидратация и детето да не стигне до болница“
, обясни д-р Филчев.

"При съмнение за летен грип, когато детето има висока температура, мускулни болки или болки, когато си върти очите, помага хомеопатичният препарат Eupatorium perfoliatum. Ако температурата е висока и не се повлиява от нищо, нещо повече – ако непрекъснато се увеличава, се дава Bryonia alba 9CH. Ако пък градусите се колебаят – достигат пик, а след това има спад и детето започва да се изпотява, по-подходяща е Belladonna 9 или 15 CH.
Майките знаят как боледува детето им и, ако при предишно повишаване на температурата е правило гърч, сега, щом градусите започват да се увеличават, се дава Stramonium 15 CH. Този хомеопатичен медикамент е за профилактика на такива състояния
“, съветва д-р Филчев.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа