9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

08 февруари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Аутизмът не е болест, а вродено психическо отклонение в поведението, при което за човека е по-важен вътрешният свят, отколкото външният. Това състояние не се лекува, но се поддава на корекции, особено в ранен стадий.

Аутистични признаци в различна степен се наблюдават у едно от 70 деца, като при момчетата това се случва два пъти по-често, отколкото при момичетата.

Някои странности се забелязват от самото начало - детето се развива, но има някои задръжки. При други след нормалното развитие до 1,5 – 2-годишна възраст настъпва обрат и някои умения се губят.

При 70% от наблюдаваните деца аутизмът е наследствено нарушение, според учени. Проявленията са различни: детето не отговаря на усмивката ви, речта му се забавя, докосването му е неприятно…  

В някои случаи то успява да се адаптира и да води нормален живот, в други – не, но е факт, че колкото по-рано започнат корекциите и обучението на детето на различни навици, толкова по-лесно е по-нататък, пише detstrana.ru.

Ето 9 ранни признака, които могат да ви подскажат, че става дума за това състояние:

1. Детето не отговаря на усмивката и не реагира при вида на майка си:

Бебетата на 2–3 месеца вече би трябвало да познават майка си, да ѝ се усмихват и да издават радостни звуци. Някои деца се усмихват дори на непознати хора, но тези с аутистични черти се отличават с по-слаби изрази на емоции. Не установяват зрителен контакт.

Обикновено, когато бебетата започнат да фокусират погледа си, се стремят да гледат в очите хората, които общуват с тях. Децата, страдащи от аутизъм, не установяват зрителен контакт дори когато разговарят с тях.

2. Не се интересува от хората:

Да огледат новия човек, да го проследят с поглед, да отвърнат на неговите мимики и жестове, да се вслушат в думите му – това е нормално поведение за малките деца, но един от ранните симптоми на аутизма е детето изобщо да не реагира на хората, които общуват с него. Не се нуждае да бъде забелязано, прегърнато и да поиграят с него.

За аутизма е характерна и липса на стремеж да подражават на възрастните и да копират поведението им.

3. Не обича да го докосват:

Повечето деца обожават нежните прегръдки, целувки, докосвания, не искат да слязат от ръцете на баба си и други близки на семейството. Децата с аутистични черти обаче не обичат никакви нежности, те не изпитват потребност да бъдат погалени, не искат да ги държат на ръце и дори се отблъскват от майка си.

4. Забавя се речта:

Отсъствието на навици за общуване е сред главните признаци, които говорят за аутизъм. Такива деца не произнасят нито дума даже когато станат на годинка, не сочат предметите, не реагират на името си, когато някой го произнася.

Речта им се състои от няколко основни фрази, които са чули, или са им повтаряли едно и също нещо много пъти. Понякога, когато им зададете въпрос, вместо отговор те просто го възпроизвеждат.

5. Има емоционални проблеми:


Аутистите не разбират чуждите емоции и не могат да изразяват адекватно своите чувства. Тяхната мимика и жестове често не съответстват на казаното, не могат да различат иронията, сарказма, не разбират шегата. Понякога просто мислят децата с аутистични черти за тихи, спокойни и затворени личности. Докато обикновено децата са склонни да се държат разкрепостено, дори когато се стесняват от някой непознат, аутистите са абсолютно равнодушни към всички.

6. Не участва в игрите:

Към 3 години децата започват да играят с другите и с възрастните, стремят се да бъдат в компания, да са в отбор. Ако странят от възрастните, от връстниците си, ако не разбират правилата на игрите и не искат да участват в тях, предпочитайи да бъдат сами, може би е време да говорите с лекар.

7. Прави повтарящи се инстинктивни движения:

Аутистте се успокояват с монотонни и повтарящи се движения – тревожен признак е, ако детето може да се върти много дълго на едно място, даа се люлее, да тропа с крак дълго или да удря главата си, ушите си и т.н.

8. Увлича се по странни предмети:

Малкият аутист може въобще да не се заинтригува от играчките и игрите си, но да наблюдава с часове как мига светлината, как колелата се завъртат, как ластикът се разтяга и свива. Също така за аутизма е характерно подреждането на обектите в равни редици.

9. Склонно е да си създава ритуали и е консервативно:

Аутистите приемат тежко всяка промяна, затова се стремят към максимален ред в живота си. Например, избират само един-единствен път към детската градина и отказват да вървят по друг. Смяната на местата на мебелите или нещо друго в обичайния им режим предизвиква истерия.

Сега съществуват различни методи на работа с аутисти и някои от тях са доста ефективни. Главната задача на родителите е да разпознаят тревожните симптоми колкото се може по-рано.

Адаптация Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа