Целувките на мама и татко - здравословни за детето

Те намаляват броя и тежестта на пристъпите при болни от астма

23 декември 2017 г.

Ако разправиите между родителите се отразяват зле на здравето на децата, то техните прегръдки и целувки са особено здравословни, доказаха американски учени, цитирани от Quartz.

Екип от университета в Уейн изследва 80 деца, болни от астма, на възраст между 10 и 17 години, които живеят с родителите си. За целта на експеримента учените помолили децата да попълват дневник, в който да записват симптомите на астмата и своето настроение, а също така и взаимоотношенията с родителите, на които те стават свидетели. Например: „Днес мама и татко се караха“ или „Мама и татко се прегръщаха и целуваха цяла вечер.“

Печат върху здравето

Оказало се, че при деца, които често стават свидетели на прояви на обич и нежност между родителите, пристъпите на астма се проявявали не така често и не били така силни, а функциите на белия дроб били значително по-добри в сравнение с останалите.

„За родителите е важно да знаят, че отношението им към детето е от значение, но така също важни са и отношенията между самите тях. Емоционалните реакции на детето непосредствено се отразяват на здравето му", подчертава Самуел Зилиоли, един от ръководителите на изследването.

Конфликтите

Ученият пояснява също така, че споровете и кавгите невинаги имат негативно отражение върху детето.

По-важното е как родителите се държат, след като скандалът стихне. И, ако конфликтът е решен, целувката и прегръдките между двамата, са сигнал за детето, че на практика всичко вече е наред и то е в пълна безопасност.

 

Коментари
Последни видеа