Как високите токчета променят краката

И кога се явяват ортопедични проблеми

04 юни 2016 г.

Снимка: pixabay.com

Обувките с високи токове правят дамите по-елегантни и привлекателни, но и променят краката, създавайки ортопедични проблеми, съобщава Обекти.бг, като се позовава на констатация на медици от Виенския университет.

Носенето на токчетата подчертава формата на прасеца и принуждава жените да променят стойката си така, че да изпъкнат бюстът и задните им части. Как да не се чувстват по-атрактивни! Само че в следствие на това се скъсяват мускулните влакна на прасците, според учените.

Екип, ръководен от Роберт Ксапо, сравнил две групи жени между 20 и 50 години. В едната били тези, които ходели на поне 5-сантиметрови токчета от 2 години. Другите – привърженички на равната подметка.

С прегледи с ултразвук лекарите установили, че мускулните влакна на любителките на високи токове са с 13% по-къси. Скъсените влакна карат мускула да се съкращава по-силно при ходене. Но ефективността на ходенето не страдала от това.

Медиците обясняват, че ахилесовото сухожилие в тази група било наистина с нормалната дължина, но значително по-дебело и здраво, отколкото при жените, носещи мокасини. Така по-стабилното ахилесово сухожилие компенсирало скъсените мускулни влакна на прасците.

Проблем възниква, когато дамата замени токчетата с равни обувки. В този момент ахилесовото сухожилие се разтяга по-силно, което създава неприятно усещане. Но – спокойно, казва Ксапо, може да предотвратите болката с упражнения за разтягане.

Коментари
Последни видеа