Детето - на офталмолог, преди да е навършило 3 г.

Много отклонения нямат видими признаци, но ако не се отстранят, остават за цял живот

Снимка: Guliver / iStock

Всяко четвърто дете у нас има проблем със зрението. Задължително обаче следят само недоносените бебета, защото за тях се знае, че са с по-висок риск. За здравите профилактичните прегледи остават задача на родителите. Личният лекар обаче често пропуска да ги подсети. А те не бива да отлагат и да чакат бебето да „навърши възраст“, защото то може да бъде прегледано от офталмолог още след раждането.

Затова - заведете детето на офталмолог, преди да е навършило 3 години, защото много отклонения нямат видими признаци, но ако не се отстранят навреме, остават за цял живот.
Прегледи е добре да се направят, когато хлапето навърши 1 г., на 3-годишна възраст и на 6-7 г. - преди да тръгне на училище. Дори, ако родителите нямат никакви притеснения.

При първия преглед

Тогава обикновено се откриват вродени аномалии и дефекти като катаракта, глаукома, кривогледство, запушени слъзни канали, нистагъм.
Трябва да знаете, че операции на вродена катаракта се правят преди детето да навърши 1 година.


На 3 години

Важно да се открие „мързеливо око“ и кривогледство, за да може лечението да почне на време.
Няма никакви видими признаци, които показват, че едно око вижда по-слабо от другото или, че е „мързеливо“. Ако диагнозата закъснее, няма никакъв начин по-късно зрението да се коригира.

Лекува ли се обаче навреме, още преди детето да тръгне на училище, зрението му може да се възстанови напълно. Предписват се специални очила и се правят упражнения.
В някои случаи се препоръчва и лазерна стимулация.

Преди училище

Снимка: Guliver / iStock

Преди хлапето да тръгне на училище се търсят обичайните отклонения, които налагат носене на очила – далекогледство, късогледство, астигматизъм, които също нямат симптоми и може да бъдат пропуснати.
И, ако те не се коригират навреме и детето не сложи очила, натоварването на очите, което има в първи клас, ще доведе до оплаквания ( главоболие, поява на ечемик), които родителите често не могат да си обяснят и не свързват с диоптрите.

Мона Василева

 

 

 

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа

Свободен избор

16 септември 2021 г.

Изгрев

30 август 2021 г.