Първата алергия е към кравето мляко

Отключва се, щом кърменето се замени с храна

Илюстрация: Guliver / iStock

За да се изяви каквато и да е алергия, човек трябва да се срещне с алергените от външната среда. И първата среща на малчугана става в ранно детство. Идва с храната, когато тя започне постепенно да замества майчината кърма.
Професор д-р Георги Христов, д.м. - завеждащ сектор "Алергология" в болница „Токуда“ разказва как се проявява тя.

Снимка: личен архив
Професор д-р Георги Христов, д.м. - завеждащ сектор "Алергология", МБАЛ „Токуда Болница София” е завършил е медицина в МУ-София през 1987 година. Има две специалности - “Вътрешни болести” и „Алергология и клинична имунология”. През 2005 г. придобива степен магистър по “Обществено здраве и здравен мениджмънт” в МУ-София. В същата година му е призната научна и образователна степен “Доктор”.

От 6-ия месец, когато бебето започва да се захранва, до 3-ата година то за първи път се среща с хранителните алергени и реагира на тях.
Най-напред и най-силно се изявява алергията към белтъка на кравето мляко и към яйцата.
След това се проявява алергията към пшенично брашно, риба, ядки и най-вече фъстъци.
 

Ако в детска възраст не се прояви чувствителност към храни, тя няма как за първи път да се появи в зряла възраст.
И, ако организмът реагира, това по-вероятно е свързано с непоносимост към някоя съставка на храната като добавени в нея химикали, консерванти, оцветители... Това обаче не е хранителна алергия в истинския смисъл на думата.
По-късно, в по-зряла възраст, се изявяват алергии към домашен прах, хлебарки, плесени, епителни клетки от домашни любимци, треви и полени.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа