Какво може и какво не след секцио

Кърмене, душ, храна, контрацепция – съвети на специалист

Илюстрация: Guliver / iStock 

Раждането със секцио, дори да е планирано, сварва младата майка доста неподготвена. Много въпроси изникват тогава, когато няма кого да пита.

Ето отговор на най-честите тревоги. Отговаря АГ-специалистът д-р Елена Березовска.

Кърмене – няколко часа след операцията

Коренно се промениха препоръките на лекарите за грижите за родилката след секцио. Акцентът падна върху профилактика на венозната тромбоза, заради операцията и обездвижването. Затова, ако жената се чувства добре, се препоръчва да стане от леглото няколко часа след интервенцията. Ако се налага, с подкрепа и помощ.

Душ – още на следващия ден

Докато шевовете не зарастат (4-6 седмици), не е добре родилката да влиза във вана, да ползва сауна, джакузи и т.н., но душ може да вземе. Като раната под превръзката се пази суха. 
След това кожата се подсушава с попиване, без търкане. Важно е раната да се пази суха и чиста.

Стягаща превръзка

Съвременната медицина не препоръчва носене на бандаж ( стягаща превръзка), но това остава личен избор на всяка жена. Ако тя мисли, че ще ѝ е по-комфортно да се движи с него, може да го ползва. Той обаче не бива да притиска нито да запарва раната.

Няма нужда от диета

Веднага след секциото може да се пие вода. Имало е кръвозагуба, значи и обезводняване, което постепенно трябва да се навакса.

Няколко часа след операцията родилката не бива да приема твърда храна. По-добре е да отложи „истинското хранене“ с 24 часа.
Има много митове за храненето в този период. Те са насочени към „силна“ храна за по-бързо възстановяване и ускоряване на лактацията. Това, което е особено важно, е менюто да е богато на фибри, за да не се стигне до запек.

Движението не е противопоказно

Всички репродуктивни органи се възстановяват и влизат в норма за 6-8 седмици след секциото. Затова, жената може да почне да спортува едва след този срок. 
Зарастването на разреза става постепенно и тя може да има усещане за придърпване и болка в тази област при всяко по-рязко движение.

Да вдига бебето с приклякване

Няма строги забрани за вдигане и носене на тежко, но е по-разумно жената да не вдига повече от 5-7 килограма. Особено през първите 6 седмици след операцията. Обикновено бебето тежи толкова – така че тя може да се занимава спокойно с него.
Има и препоръки за „безопасно вдигане на тежко“.
Краката имат по-силни мускули, затова е по-безопасно те да се натоварват, а не гръбнакът и коремните мускули. Затова е по-добре бебето да се повдига с приклякване, а не с наклон и навеждане напред. 
Когато жената е седнала, е по-добре да не става заедно с бебето, а да го остави на леглото, да се изправи и след това да го вземе в ръце.

Следваща бременност – след 2 години

Няма строги препоръки за начало на полов живот след секцио. В първите седмици след него обаче жената вероятно ще изпитва дискомфорт и болка. Обикновено проблем няма 4-6 седмици след операцията, като се използва презерватив.
За предпазване от нежелана бременност, могат да си използват всички контрацептивни методи (хормонални, вътрематочна спирала) с изключение на календарния метод. Като поставянето на спирала може да стане след секциото.
Бременност обаче не се препоръчва в следващите 2 години. Това е мнението на международни експерти.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа