Коликите - безопасни, но болезнени

8 идеи как можем да успокоим бебето

26 август 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Едно от всеки 5 бебета страда от колики. Те започват обикновено между 2-ата и 6-ата седмица след раждането. И както внезапно настъпват, така към 3-4-ия месец преминават. Не са здравословен проблем, не вредят на бебето, но са болезнени. Затова то плаче.

Как да ги разпознаем

Бебчето плаче, свива крачета към корема и се опъва назад като лък. Успокоява се за 2 минути във вашите ръце и отново започва да пищи.

Може да се укроти като му дадете да суче, но и това е временно. Коликите го мъчат, дори, когато спи. Коремчето е подуто, твърдо и когато плаче, изпуска газове.

Причините

В повечето случаи така и не става ясно на какво се дължат коликите. Понякога причината е, че бебето има непоносимост към лактозата – захар в млякото. И няма значение дали се кърми или е на адаптирано мляко.

Спазмите може да се дължат и на ферментационни процеси и образуване на газове в червата. Храносмилателната система на новороденото е в процес на развитие. То не притежава ензим, който разгражда млечната захар.

Колики се получават и при поглъщане на въздух при кърмене. Друга причина може да е запекът.

На каквото и да се дължат спазмите, трябва да се опитате да го успокоите. Добрата новина е, че докато търсите най-ефективния подход, около 4-ия месец те изчезват от самосебе си.

Как да помогнем?

Всички методи, които облекчават страданието на вашето бебе, са добри. Но всяко реагира индивидуално, затова пробвайте. Направете лек масаж на подутото коремче. Не му давайте да суче, всеки път щом ревне. Обикновено то не е гладно, както ви се струва. А, ако го прехраните, ще увеличите страданията му.

Шум

В уробата бебето е свикнало да чува сърцето на майка си. Затова ритмични шумове го успокояват. Сложете детското столче до пералнята, която работи.

Пробвайте дали шумът на вентилатора няма да го успокои. Или му пуснете запис с приятни звуци – ромон на вода, падащи капки дъжд. Важно е звукът да е постоянен и монотонен.

Движение

Едни бебета се успокояват от нежни, ритмични шумове, други от движение. Затова заспиват, когато ги люлеете в количката или в слинга. Предимството на слинга е, че бебето отново е близо до вас и усеща ритъма на сърцето ви. Това го успокоява.

Много майки откриват, че  в детското столче в колата то заспива бързо – сред шума и вибрациите бебето намира спокойствие.

На чист въздух

Разходката с количка в парка, равномерното потръскване, звуците, миризмите и свежият въздух също могат да успокоят плача на бебето.

Различна позиция

Носенето на ръце, кагото бебето е обърнато по гръб или по корем, или пък е облегнато на рамото, докато се разхождате, може да успокои спазмите. Пробвайте коя позиция е най-комфортна за него.

Като сърмичка

Повиването в одеалце или в голяма пелена, стегнато както едно време бабите са повивали децата, понякога дава резултат. Бебето се успокоява и заспива по-бързо.

Топла вана

Топлата вана в часа, когато коликите са най-силни, може да успокои плача. Другото решение е да сложите до бебето бутилка с топла вода или термофор.

Уригването

Прекъсвайте кърменето, за да може кърмачето да се уригва по-често, а не само в края на храненето.

Диета

Ако кърмите, не яжте зеле, броколи, салати и боб, които образуват газове. Ако бебето е на адаптирано мляко, се посъветвайте с педиатъра, дали да не изберете формула без лактоза. Внимавайте как дозирате прахообразната смес в зависимост от възрастта.

Пейте и гушкайте бебето. Пробвайте капки срещу колики. Все нещо ще помогне. А докато опитвате, бебчето ще израсне този проблем и ще дойде следващият.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа

С приятел

10 август 2020 г.