Как да разберете дали детето е далтонист

В първите години от живота си е нормално малкото да не различава добре различните нюанси

24 Юни 2024 г.
Как да разберете дали детето е далтонист

Малките деца все още трудно разграничават различните цветове.

Снимка: Shutterstock

Цветната слепота е нарушение на хроматичния усет, което прави човек неспособен да различава перфектно различните цветове. Този дефект, предимно от генетичен произход, е истинско нарушение на зрителното възприятие. Понякога може да се прояви и след увреждане на очите, нервите или мозъка. Но в повечето случаи е вроден дефект.

Вниманието на всеки родител към детето е първата проверка в това отношение. Тестването на този вид зрителни способности при малчуганите е много важно. Това обикновено става възможно веднага щом самото дете научи разликата между цветовете. В тези случаи обаче заключенията никога не трябва да бъдат прибързани.

Лекото колебание на детето при разграничаването на различните багри не води автоматично до диагнозата, че е далтонист. Често става въпрос само за неправилни опити на малкото да назовава различните цветове. Може просто то все още да не ги разграничава добре и съответно да ги посочва неправилно. Цветната слепота се среща по-често при мъжете поради генетични проблеми. Но нека да видим как може в домашни условия да разберем дали детето ни е далтонист.

Бъдете търпеливи и не притискайте излишно малчугана.

Снимка: Shutterstock

Внимание, предпазливост, търпение и постоянно наблюдение на детето

Задължително изчакайте подходящия момент, за да направите някои проверки. За да разберете дали детето е далтонист, трябва да вземете предвид еволюцията на зрението му през годините. Всъщност това се случва бавно и по постоянно променящ се начин. Така че не е сигурно, че зрението му е напълно развито на определена възраст.

В първите години от живота си е нормално детето да не различава добре цветовете. За да разберете със сигурност дали то има този зрителен дефицит, най-подходящият период за някои тестове е щом тръгне на училище. Не е необходимо да проверявате детето в лекарски кабинет. Особено ако не показва никакви дефекти в зрението. Но е добре да започнете да проверявате неговите способности и напредък по определен начин – като говорите за цветовете, показвате ги, задавате въпроси и т.н. И вкъщи, и в училище. В този смисъл учителите могат да бъдат много полезни, защото те първи ще забележат, ако има някакви притеснителни отклонения.

Не причинявайте дискомфорт на детето

Преди детската градина детето няма пълната способност да нарича цветовете с техните имена. То може да няма и търпението да отговори на въпросите ви и да ви позволи да направите свой анализ на ситуацията. Ето защо, за да разберете дали е далтонист, първоначално не трябва да настоявате твърде много, за да не го объркате или, още по-лошо, да му причините неоправдано безпокойство и стрес.

По-добре е да му дадете цялото време, необходимо за правилно идентифициране на цветовете и запаметяване на имената им. Следователно с повишено внимание и много такт може да използвате някои тестове, като се преструвате, че това е игра. От съществено значение е детето да не се чувства притиснато и под наблюдение. Това може да му причини дискомфорт и също така да компрометира резултата от бъдещите тестове.

Най-често децата с далтонизъм не различават червено от зелено.

Снимка: Shutterstock

Идентифицирайте средствата за защита

По-леката цветна слепота води преди всичко до невъзможност да се различи червено от зелено. Което например, на улицата може да бъде много опасно, тъй като то няма да успява да различи правилно цветовете на светофара.

Въпреки това, ако детето е пълен далтонист, то ще вижда монохромно. Тоест ще различава нюансите на сивото, но без да може да възприема всички цветове. Този тип цветна слепота е много рядък. Смята се, че засяга само един от приблизително 30 000 души. Но е възможно да го разпознаете в много ранна възраст.

Новороденото бебе все още не е развило визуалното си познание. Но след няколко седмици то вече може да разпознава ясни цветови контрасти. Като например черно-бяло. При децата цветното зрение претърпява постоянна еволюция. На около шест месеца то ще има по-пълно цветно зрение. Около двегодишна възраст ще може да съчетава цветовете. Докато на три години ще започне да ги назовава и различава.

Все пак ще мине известно време, преди да може да ги различава правилно. За да разберете дали детето е далтонист, трябва да го проследите през етапите на растеж. Прецизното определяне на цвета обикновено се случва на възраст между четири и шест години.

Една от важните препоръки от всички специалисти е да си сътрудничите с учителите още от детската градина, тъй като те могат да забележат отклонения в зрението на детето. Ако има нещо притеснително, непременно посетете детски офталмолог, който да прегледа по-прецизно детето.

Деси Тодорова по материали от Donna moderna

Здраве

Шарени играчки стимулират зрението на бебето

Здраве

Любопити факти за зрението на бебето

Още от Здраве

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Бебе, което гледа играчките си. Снимка: Shutterstock

 

На 3 месеца бебето може да различи жълто, зелено, червено

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото