3 съвета как да постигнете успех без натиск и със злоядите
Семейство, което готви, заедно с децата. Снимка: Getty
Децата и храната имат особени отношеиня, които се градят от най-ранна възраст. Някои не проявяват капризи и дори нямат особени предпочитания – ядат всичко, което родителите им предложат. Повечето обаче са не само капризни и злояди, но и упорито отказват определени храни.
В пръвата част на материала разказахме какви форми на „скрита" принуда и натиск прилагат родителите.
Сега продължаваме с практични съвети, как без натиск или убеждаване да постигнете успех.
Започнете с хитро комбиниране на менюто , включете и детето – от пазара до готвенето.
Майка забавлява дъщеря си. Снимка: Getty
Идеалната стратегия е менюто да се състави от здравословни и в същото време вкусни храни. Например:
1. Децата обикновено обичат най-много зеленчуци със сладък вкус или с хрупкава консистенция – моркови, краставици, чушки, тиква.
2.Повечето хлапета обичат плодове, но можете да експериментирате със сервирането (например да нарежете ябълка във форми) или да предложете нови видове (нов сорт круши, жълта диня, бели череши).
3. Вместо прости въглехидрати (като тестени изделия), предлагайте сложни зърнени храни – разнообразие от зърнени храни.
4. Потърсете „здравословни“ алтернативи на любимите му лакомства – можете да приготвите същите пържени картофи в еър фрайър или да ги замените с печени сладки картофи.
Най-трудно е с протеините - децата често са безразлични към месото. А то е нужно за здравословен растеж, развитие на мускулите и поддържане на енергия.
Съветваме ви да започнете с птиче месо, например пуешко - то е вкусно и лесно смилаемо хипоалергенно месо, което може да се предложи на вашето дете в разнообразни варианти.
Ако детето е много малко или просто е чувствително към силни вкусове, можете да започнете с варени или задушени пуешки гърди.
На учениците могат да се предложат сандвичи с шунка - тя се състои от 100% филе от пуешки гърди, има минимално количество сол и има деликатен вкус, който децата харесват особено.
А с по-големи деца организирайте вълнуващо барбекю - отидете сред природата и изпечете кебап.
Семейство прави бербекю. Снимка: Getty
Важно е да дадете време на децата да изследват продуктите: да ги разгледат, да ги докоснат.
Не трябва да ги бързате, още по-малко да казвате, че „не може да си играе с храната“ (това често казват баби и дядовци).
За децата, които се учат да говорят, е важно да назовават храни, цветове, вкусове – така ще разширят своя речников запас.
На тези в предучилищна възраст може да се обясни с прости думи какво съдържа храната: например, че морковите съдържат много витамин А, така че са полезни за очите и ни помагат да виждаме добре.
С по-големите ученици анализирайте състава на ястията и изучавайте рецепти: например можете да намерите информация за това как едни и същи продукти обикновено се приготвят в различните страни по света
Майка и дъщеря готвят заедно. Снимка: Getty
Дори на двегодишно дете може да се доверите да забърка соса, да участва в приготвянето на тестото и да подправи салатата със зехтин (само отмерете необходимото количество предварително).
Готвенето с мама и татко е чудесен начин да прекарате пълноценно време с детето си и да му покажете, че домашната храна винаги е по-здравословна и по-вкусна от готовите ястия с доставка.
Докато приготвяте ястията, говорете за съставките, позволете на детето да пипне и разгледа продуктите и опитайте плодовете и зеленчуците сурови.
Всички тези съвети, разбира се, няма да работят, ако вие сами ядете фаст фууд и сладкиши.
Децата винаги следват примера ни – и е важно какво правим ние, а не какво казваме. Затова разказите ви за ползите от здравословното хранене трябва да бъдат подкрепени с действия. Тогава може въобще да не се наложи да полагате усилия. Детето просто ще иска да ви следва, да прави като вас и да избира здравословна храна.
По материали на Parents.ru. Мона Василева
Първото бебе в семейството е голяма радост, но понякога ни сварва неподготвени.
Снимка: Shutterstock
През зимата децата боледуват по-често и понякога настинката преминава в друго заболяване.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари