Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с това състояние

11 Юни 2024 г.
Най-важното, което трябва да знаете за спонтанния аборт

Спонтаннията аборт е една от най-често срещаните тревоги на бременните жени.

Снимка: Shutterstock

Спонтанният аборт настъпва през първите 20 седмици от бременността. Той е често срещан, като засяга приблизително 10-15% от жените. Много от бъдещите майки имат опасения, че това може да им се случи и си задават куп въпроси.

По-долу са изброени най-популярните от тях и техните отговори, които могат да ви помогнат. Както винаги, не забравяйте, че е добре да се консултирате със специалист, ако имате някакви притеснения или по-специфични въпроси.

Притеснението на бъдещата майка е винаги голямо.

Снимка: Shutterstock

Колко време трае спонтанният аборт

Спонтанният аборт обикновено не се случва наведнъж. Всъщност той може да продължи от няколко дни до няколко седмици, а симптомите като кървене обикновено продължават в зависимост от това, колко дълга е била бременността. Проучванията обаче показват, че средно кървенето при спонтанен аборт отшумява в рамките на две седмици след поставянето на диагнозата.

Определено има значение и видът на спонтанния аборт за това, какви ще са симптомите:

Симптоматичен спонтанен аборт:

При този спонтанен аборт се наблюдават спазми, кървене и зацапване, което показва, че тялото освобождава съдържанието на бременността.

Пропуснат спонтанен аборт:

Ембрионът или плодът са спрели да се развиват, но няма признаци на кървене или спазми и организмът не е започнал процеса на самостоятелно освобождаване на бременността.

При симптоматичен спонтанен аборт физическите симптоми ще се появят като първите признаци са, че е настъпила загуба. Пропуснатият спонтанен аборт обаче може да продължи няколко седмици, тъй като организмът не е разпознал, че ембрионът вече не се развива.

В някои случаи гестационният сак може дори да продължи да се развива, дори и без ембрион в него, което води до очаквани симптоми на бременността, като гадене и чувствителни гърди, тъй като все още се произвежда hCG (човешкия хорионгонадотропен хормон). Това се нарича анембрионална бременност (бременност без ембрион). Известно е също така и като синдром на „кухото яйце“.

Лечението на спонтанния аборт също може да повлияе на това колко дълго продължава процесът. Например някои жени предпочитат по-бързата хирургическа намеса за отстраняване на съдържанието на бременността, докато други изчакват тялото да започне процеса от само себе си, което може да отнеме няколко дни.

Вашият лекар ще ви посъветва за най-правилно за избора и начина на лечение в зависимост от вашите предпочитания и вида на аборта.

Винаги ли кървенето по време на бременност означава спонтанен аборт

Кървенето, зацапването и спазмите често са първите забележими симптоми на спонтанен аборт, но вагиналното кървене е много често срещано и при нормална бременност. Според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) 1 на всеки 4 бременни имат кървене през първия триместър.

Така че ако забележите малко количество кървене в началото на бременността си, това не означава непременно, че имате спонтанен аборт. Тъй като бременността увеличава броя и чувствителността на кръвоносните съдове в областта на таза и шийката на матката, кървенето по време на бременност може да бъде причинено от други неща, като например:

 • Имплантация, когато оплодената яйцеклетка се имплантира в матката;
 • Тазов преглед или цитонамазка;
 • Вагинално проникване и сексуална активност.

Единственият начин да разберете със сигурност дали вашето кървене е от спонтанен аборт е чрез преглед при гинеколог. Ако имате кървене, в който и да е момент от бременността си, непременно се консултирайте с него.

Какви са причините за спонтанен аборт

По-голямата част от спонтанните аборти, около 80%, се случват през първия триместър или първите 12 седмици от бременността. Повечето, които протичат, през първия триместър се дължат на хромозомни аномалии, които не могат да бъдат предсказани или предотвратени.

Други причини за спонтанен аборт са:

 • Проблеми с развитието на ембриона;
 • Проблем с имплантацията на ембриона;
 • Медицински условия;
 • Определени лекарства и медикаменти.

А в някои случаи причината за спонтанния аборт е просто неизвестна.

Как се диагностицират спонтанните аборти

Най-често това се случва с помощта на кръвни изследвания. По време на ранна бременност лекарите могат да използват тестове за hCG, за да измерят количеството на хормона на бременността в кръвта ви.

Ако нивото на hCG не се повишава според очакванията през първия триместър, това може да означава риск от спонтанен аборт. Но все пак това е строго индивидуално, така че не бързайте със заключенията.

Вашият лекар може също така да извърши преглед на таза и ултразвук, за да определи дали бременността се развива според очакванията. Ако имате симптоми на спонтанен аборт, ултразвукът ще потвърди или изключи диагнозата.

Задължително ли е ходенето в „Бърза помощ“ при спонтанен аборт

Посещението в спешното отделение не винаги е необходимо при спонтанен аборт. При потвърдена, не извънматочна бременност, която завършва със спонтанен аборт, може да е по-полезно да се обърнете към вашия гинеколог.

Лекарят не може да спре спонтанен аборт, така че възможностите за лечение ще варират в зависимост от вида му и от това колко напреднала е била бременността.

Но задължително е посещение на спешен кабинет, когато имате следните симптоми:

 • Извънматочна бременност;
 • Изключително силно кървене;
 • Силна коремна болка;
 • Треска;
 • Силно гадене или повръщане;
 • Загуба на съзнание.

Винаги ли извънматочната бременност е спешен случай

Извънматочна бременност настъпва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката. Извънматочната бременност никога не е жизнеспособна, което означава, че плодът няма как да се развие.

Близо 90% от извънматочните бременности се появяват във фалопиевата тръба. Всяка извънматочна бременност почти винаги се третира като спешна, тъй като, ако тази тръба се спука, тя може да причини вътрешен кръвоизлив и да бъде животозастрашаваща.

В редки случаи оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката на място, което не е толкова рисково, и ранното откриване и лечение може да намали риска от разкъсване и вътрешно кървене.

Няма начин да се разбере къде е извънматочната бременност без ултразвуково изследване. Така че от изключително значение е да потърсите медицинска помощ веднага, ако имате някакви симптоми.

Винаги ли има симптоми при спонтанния аборт

Не всички спонтанни аборти са със симптоми. Понякога ембрионът или плодът спират да растат и да се развиват, но няма външни признаци като спазми или кървене. Това се нарича пропуснат спонтанен аборт.

Този вид аборт често се открива случайно по време на рутинен ултразвук или когато лекарят не може да открие тоновете на сърцето на плода до втория триместър на бременността.

Някои симптоми издават, че се случва нещо в тялото ви.

Снимка: Shutterstock

Как изглеждат спазмите при спонтанен аборт

Спазмите са често срещан симптом. Много жени оприличават ранния спонтанен аборт с обилна менструация.

Спазмите при спонтанен аборт могат да се появят в:

 • Коремната област;
 • В областта на таза;
 • Гърба.

Болката може да варира от слаба до силна и пречи на способността ви да извършвате нормални ежедневни дейности. Ако обаче спазмите са силни и не е изключена извънматочна бременност, непременно се консултирайте с медицинско лице.

Кога се връща плодовитостта след спонтанен аборт

Не е възможно да се предвиди кога ще бъдете отново фертилни след спонтанен аборт, но при много хора това става  много бързо.

Възможно е овулацията да се възобнови само след две седмици след спонтанен аборт, но при някои жени цикълът може да се възстанови чак след няколко месеца. Процесът е индивидуален, но ако менструацията ви не се върне, непременно се консултирайте се лекар.

Кога можете да опитате да забременеете отново след спонтанен аборт

Според специалисти няма причина да отлагате зачеването след спонтанен аборт, освен ако лекар не ви посъветва. Така че ако искате да опитате да забременеете след спонтанен аборт, можете да го направите веднага щом се почувствате готова.

Ако не искате да забременеете, говорете с вашия лекар относно подходящите контрацептивни средства.

Елена Николова по материали от Parents

Здраве

Какво да кажем на жена, претърпяла спонтанен аборт

Здраве

Как реагира тялото на аборта

Още от Здраве

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Бебе, което гледа играчките си. Снимка: Shutterstock

 

На 3 месеца бебето може да различи жълто, зелено, червено

Снимка: Getty

Количеството има значение: колко вода да пие детето

Майка, която кърми. Снимка: Shutterstock

Кърмата не съдържа достатъчно желязо и още 6 вредни мита

Деца тичат по плажа. Снимка: Shutterestock

Не купувайте тези храни на плажа

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Жена с къс панталон. Симка: Getty

Заедно

Как да носим къси панталони със стил

Ако искате краката ви да изглеждат по-дълги, изберете модел с висока талия

Има начини, с които да научите децата да подреждат стаята си.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Хитри трикове за поддържане на реда в детската стая

Ето как може да постигнете това и дори да включите малчугана да помага

Момиче, което е тъжно. Снимка: Shutterstock

 

Мнение на специалиста

Детето изпитва тревожност и тъга

Какво да направим и как да го успокоим

В топлото време е особено важно кожата на мъничето да бъде добре хидратирана.

Снимка: Shutterstock

Здраве

Как да осигурим подходяща хидратация на бебешката кожа

Това е първата стъпка, с която защитавате новороденото