Акнето – най-честата причина да търсим дерматолог

Чувствителната кожа иска комплексна грижа

04 май 2017 г.

Снимка: Guliver / iStock

Появата на акне е най-честата причина за консултация при дерматолог. 80 на сто от тийнейджърите в една или друга степен са засегнати от неприятните пъпки. Те са по-чести при момичета на възраст 14 -17 години и при момчетата между 16 и 19 г.,твърди статистиката.
С напредване на възрастта – някъде около 25-ата година, проблемът изчезва.

Има случаи, когато пъпките са упорити и продължават да се явяват и в зряла възраст. 20% от жените над 25 г. страдат също от акне. Причината е, че много по-често отколкото при мъжете при тях нивото на хормони се променя.

При някои младежи проблемът е леко изявен – имат по-малко от 10 пъпки. При други е умерено тежък - около 30 пъпки, а при трети е в най-тежка фаза – над 30 пъпки, които налагат сериозно лечение.

"Въпреки, че причиняват дискомфорт и силно нарушават самочувствието на подрастващите, 35 % от юношите не виждат нужда да се лекуват", обясни Сандрин Ришо, представител на френските лаборатории Пиер Фабр, която гостува у нас, за да представи специална серия Phys-AC за грижа за акнеичната кожа на марката A-Derma.

Снимка: A-Derma

И поддържането – правилното миене и изборът на продукти, са особено важени – първо, за да се реши проблемът и пъпките да се успокоят, да стихнат и да изчезнат. А най-вече, за да не останат трайни следи. 
Известно е, че акнето оставя след себе си белези и те понякога са за цял живот. След излагане на слънце и с напредване на възрастта тези белези стават по-видими.
Ако стадият е лек, тийнейджърите могат да получат съвет как да поддържат кожата си, така че да се отърват от пъпките, и в аптеката.

"Акнеичната кожа е уязвима. Понякога самото лечение срещу акнето е агресивно към кожата. Медикаментите съдържат активни съставки, които имат нежелани странични ефекти – изсушават, възпаляват, правят кожата чувствителна към светлината. Допълнителен фактор, който влошава състоянието ѝ, е слънцето. На места кожата се изсушава прекомерно, на други е суха, раздразнена и възпалена.
Новият подход, който предлага A-Derma, съчетава третиране и ребаланс на кожата с уникална растителна съставка – кълнове от специален сорт овес Rhealba.Съставките в продуктите от серията Phys-AC повлияват всички фактори, отговорни за изявата на акнеичната кожа – регулиране на омазняването, отпушване на порите, ограничаване на възпалението и бактерията, отговорна за това. Същевременно подходът е съобразен с физиологията на кожата и изключително щадящ във всеки етап– от почистването с гел или мицеларна вода, до кремовете за грижа Phys-AC Global и Phys-AC Hydra"
, обясни Ришо.

Може да се включите и в играта с награди на фейсбук страницата Aderma Bulgaria.

 

Коментари
Последни видеа