Диети и силен стрес могат да спрат менструацията

Имам много пациентки от елитните гимназии, обяснява проф. Милко Сираков

06 юни 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Световната статистика сочи, че пубертетът в отделни части на света започва все по-рано – на 8- 9 години. Като „виновници“ за това се сочат замърсяването на околната среда с пластмаса и пестицидинаднорменото тегло на децата, обездвижването, консумация на подсладени напитки, ендокринни нарушения ... 

Обърнахме се към специалиста по детско-юношеска гинекология от АГ „Майчин дом“ София проф. Милко Сираков с въпрос дали този процес на по-ранно полово съзряване се наблюдава и у нас и кои са най-честите гинекологични смущения при момичетата в тази възраст, за които родителите трябва да са нащрек. Проф. Сираков бе участник в XVIII национална среща на фондация МОСТ в Албена.

Снимка: авторът

Проф. Сираков на каква възраст момичето получава първата си менструация?

У нас момичетата получават първата си менструация най-често на 12 години. През първите две години цикълът може да не е съвсем редовен. Но в тези 2 години особено важно е как живее детето, какъв е режимът му на живот, как се храни, дали спортува.
В тази възраст стресът има особено значение. Имам много пациентки от няколко елитни гимназии в София. Там изискванията са изключително високи, децата са страшно натоварени и стресирани. Това се отразява на месечния цикъл. По нарушенията аз правя извод за психическия натиск, на който са подложени. Силният стрес може дори да спре менструацията.

Пубертетът при момичетата у нас започва на 10 години и половина - година и половина преди идването на първата менструация. С нейното идване на около 12 години завършва първата част на пубертета. Оттам нататък има около 2 до 5 години за донастройка, за узряване и пренагласа на всички хормонални взаимоотношения.
Нямам впечатление обаче, че пубертетът започва по-рано. Това е така само при някои етнически групи. При ромските момичета първата менструация идва някъде към 9-10-годишна възраст. Няма как това да се обясни, но е факт.

Какво друго може да наруши цикъла?
Честа причина за спиране на менструацията са неразумните диети. В пубертета момичето е става доста чувствително към външния си вид. Това се засилва особно, ако чуе коментари от съучениците си за килограмите и това как изглежда. Изведнъж то решава да вземе мерки и се подлага не на хранителен режим, а на гладуване.
Може за месец-два да отслабне  20 килограма. Това задължително води до спиране на менструацията. Понякога всички системи така блокират, че 1-2 години не можем да възстановим функциите им и то при условие, че начинът на хранене и на живот вече са се променили и са в съответствие с препоръките ни.
Имах едно момиче, което лекувах повече от 4 години след като менструацията ѝ спря.
Изследването на хипофизарните хормони, които стимулират яйчниците, установи, че стойностите им не са в граница. Когато това се случи, цикълът спира. Причината често е диета или силен стрес. Започваме с психотерапия, за да променим начина на хранене и някак да намалим стреса. Даваме медикаменти. Те обикновено заместват хормоните, които организмът не произвежда.
Ако момичето започне да се храни нормално и да живее нормално, в рамките на половин година, цикълът може да се възстанови. Но имам няколко случая, при които това не се случи дълги години.

Веселина Мончева

 

Коментари
Последни видеа