Как менструацията влияе на кожата

Подробни лекарски обяснения за състоянието ѝ през всички фази на месечния цикъл

03 юни 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Ту суха, ту прекалено лъщяща и омазнена, понякога покрита с пъпки, друг път направо сърби и се лющи – логично е, че и кожата, както настроението, вкусовите възприятия и много други неща, включително цялостното себеусещане се променят по време на месечния цикъл заради хормоните.

За да разберем как хормоналния фон в организма е свързан със състоянието на кожата, трябва да знаем повече за месечния цикъл, обяснява Евгения Балашова – акушер гинеколог, ендокринолог и репродуктолог.

Менструалният цикъл представлява редуването на менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза.

Менструацията продължава между 3 и 7 дни и тогава организмът изхвърля функционалния слой на ендометриума (маточната лигавица). Това е съпроводено с кървене в края на овулаторния цикъл. Ако няма овулация, кървенето се нарича менструално.

Фоликуларната фаза (обикновено е от 7 до 27 дни) започва по едно и също време с менструацията и тогава в яйчниците се развива фоликул, като процесът е съпътстван с високи нива на естроген до момента, когато фоликулът се пукне.

Овулация се нарича процесът на пръсването на фоликула. От него излиза яйцеклетка, готова за оплождане в коремната кухина.

Лутеална фаза (или фаза на жълтото тяло) започва веднага, след като фоликулът се пукне и продължава до началото на менструацията. В този период в яйчниците на мястото на спукания фоликул се образува временна ендокринна жлеза – въпросното жълто тяло. То започва да отделя хормона прогестерон. Така изработката на естрогени продължава, за да подготви ендометриума за имплантиране на ембриона и за последващото носене на плода.

Продължителността на менструалния цикъл е различна при различните жени – при някои е 21 дни, при други – 35, а понякога и още повече.

Различна е и продължителността на фоликуларната фаза, но не и на лутеалната, която по правило продължава около 10 дни, ако няма бременност.

За да разберем ориентировъчно кога настъпва овулацията, трябва от времетраенето на целия цикъл да извадим 10 дни. Например, цикълът ви е 28 дни, значи, примерно в 18-я ден фоликулът ще се спука.

Какво се случва с кожата във всяка менструална фаза

Във фоликуларната фаза в кръвта постепенно нараства концентрацията на естрогени, особено на естрадиол. Под негово действие кожата се заглажда, състоянието ѝ се подобрява, но преди менструацията могат да се появят обриви. Тече процес на регенерация на многослойния просък епитер и дермана се подобрява, чрез подобряване на метаболизма на колагена.

Това е най-безопасния период за провеждане на козметични процедури или някакви хирургически корекции.

Ако фоликуларната фаза е по-дълга – това се случва при по-дълъг менструален цикъл, то от 3-4-я до 18 – 20-я ден от него тя може да си позволи всякакви козметични намеси, и обратното – момичетата с по-кратък месечен цикъл имат по-малко време за това.

С наближаването на овулацията кожата започва да сияе и тогава изглежда най-добре, тъй като се образуват нови кръвоносни съдове на дермата. Тогава са подходящи овлажняващи и подхранващи процедури. Разбира се, те трябва да бъдат подбрани, като се вземе предвид индивидуалната поносимост към козметични продукти.

По време на лутеалната фаза прогестеронът започва да се увеличава значително и от това се повишава и способността на кожата да натрупва течност. С развиването на жълтото тяло и повишаването на концентрацията на прогестерон в кръвта, кожата може леко да отича и епидермисът да се отпусне.

Забавеното оттичане на кръвта прави повърхностния слой на кожата максимално кръвоснабден. Изводът тук е прост: в този период не е желателно да се провеждат термопроцедури и лазерни намеси.

Също така в този етап, особено точно преди настъпването на менструацията, въобще не препоръчвам да се правят хирургически манипулации.

Дори лимфодренажът, колкото и правилно да е проведен, може да доведе до травми на кръвоносните съдове и кръвонасядания.

Снимка: Guliver / iStock

Ако при наличието на овулация хормоналният фон се промени в посока на увеличаване на концентрацията на андрогени, може да се образува повече себум и в резултат - да се увеличи броят на черните точки.

Грижливото и правилно почистване на кожата без груби манипулации може да минимизира тази особеност.

По време на самата менструация в отговор на понижените нива на естрогените и прогестерона не са удачни никакви манипулации освен всекидневната грижа.

Може да забележите, че кожата ви в този момент престава да лъщи от себум и сякаш изтънява. Така е, епидермисът наистина става по-тънък, поради което е много по-лесно да се инфектира и затова препоръчвам просто да дадете възможност на организма да се самопрочисти и възстанови.

Превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа