Агресията в училище се отразява на здравето в късна възраст

Малтретираните имат повече сърдечносъдови проблеми след 20 г.

28 юни 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Малтретирането в училище може да има трайни последици по-късно в живота. То създава психологически и социални рискове, и увеличава сърдечносъдовите проблеми по-късно в живота, според проучване, публикувано в сп. Psychological Science.

US-учени от университета в Питсбърг проследили 300 мъже до 30-ата им година. Те оценявали психологическите рискове, поведението както и други фактори, които може да влияят на развитието. С помощта на деца, родители, близки, възпитатели и лекари те събрали информация за това кои от тях във възрастта 10-12 години са били малтретирани. Анализирали също така ниво на стрес, хранене, социалноикономически фактори, спортуване, ръст и тегло.

Така установили, че тези, които в детството си са били агресивни спрямо околните, 20 години по-късно били склонни да пушат цигари и марихуана, да живеят под стрес и били значително по-недружелюбни.

Докато хора, които в детството си са били обект на малтретиране, две десетилетия по-късно, имали финансови проблеми, чувствали се подценени и не гледали с оптимизъм на живота. Всички тези фактори предразполагат към сърдечносъдови проблеми.

„Повечето изследвания търсят психологическите последици от малтретирането, но не в дългосрочен план. Ние опитахме да изясним щетите върху физическото и психофизическото развитие след период от 20 години както за агресора, така и обекта на агресията “, обяснява Карън Матюз изследовател от екипа.
И предишни проучвания стигат до подобни заключения. Според тях малтретирането в детството увеличава риска от хроничен стрес, сърдечносъдови болести и диабет в късна възраст.

Източник: topsante.com, адаптация Мона Василева 

 

 

Коментари
Последни видеа