Идея на помощ: когато косата пада след раждането

Превантивни мерки още през бременността

Снимка: Guliver / iStock

Повечето бременни се грижат за себе си добре: хранят се здравословно, получават необходимото количество полезни вещества, пият достатъчно вода, следват съветите на наблюдаващите лекари. Но след раждането в женското тяло стават сериозни изменения. Като начало, родилката губи много кръв.

Докато нивата на хормоните се уравновесят, ще минат месеци, а след появата на бебето младата майка няма никакво време за себе си. Това се отнася и за приема на хранителни добавки, необходими за растежа на косата, затова първата стъпка към решението на проблемите с косопада след раждането е именно това – жената да се отнася внимателно към здравето си през бременността и след раждането.

Косопадът след раждането се наблюдава много често, но, за щастие, това е временно явление и косата отново израства. За да ускорите този процес, следвайте съветите за поддържането на здравината на косъма:

- Преди измиване с шампоан втривайте подхранващо масло или серум;

- Не стойте прекалено дълго под душа;

- Избирайте най-полезните за вашия тип коса продукти;

- Пийте мултивитамини или добавки с желязо и калций

Много бременни се притесняват също и дали изсушаването със сешоар или изправянето на косата с маша е безопасно и специалистите отговарят: не, не е безопасно. Особено, ако боядисвате косата си.

Никакви химически вещества, които се нанасят на косата, не могат да бъдат сто процента безопасни. Рискът обаче може да е минимален, ако вземете мерки за безопасност и изберете добър фризьор.

Независимо дали предприемате лечение с цистеин или с кератин, косата може да пада по-обилно, особено под въздействието на висока температура, затова не се увличайте по каквито и да било сложни процедури с косата в този период, подсушавайте я с мека хавлиена кърпа и избягвайте машата.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа

Златна есен

23 септември 2020 г.