Защо бебетата се раждат с „прическа", а на 1 година нямат и косъм

Косата пада и се подменя с нова

Снимка: Shutterstock

Първите дни и месеци от живота на новороденото са пълни с изненади и промени. Много е възможно младите и неопитни родители да се окажат неподготвени и силно да се зарадват на буйната, гъста косичка, с която то се ражда. Уви, тяхната радост няма да трае дълго, защото месеци по-късно то ще олисее. Първоначално може да се явят по-малки голи участъци, а след това космите на главата ще изтънеят и ще паднат. 
Няма място за тревога. Това е естествен процес.

Още от утробата

Косичката започва да расте още в утробата на майката и то рано – през първия триместър на бременността. Бебето идва на бял свят с мека, пухкава косичка или пък с буйна и смешна „прическа“. Това обаче е без особено значение, защото скоро то ще се лиши от нея.
Това се дължи на естествен процес на промяна на условията на живот извън утробата.
По време на раждането и майката, и детето преминават през мощна хормонална промяна. Организмът на бебето започва да произвежда хормони, които са му нужни, за да оцелее извън матката. Един от тях е кортизолът ( известен още като „хормон на стреса“) .
И понеже раждането е огромен стрес и за детето, кортизолът насочва енергията към белите дробове, като ги подготвя за първата глътка въздух и подпомага процеса на бъдещия самостоятелен живот. А израстването на косата, като не особено важна функция за оцеляването на детето, остава без поддръжка. Заради липсата на ресурси, всички косми от скалпа на новороденото влизат в етап на „изчакване“ и затова започват постепенно да опадат.
Обикновено косата, с която бебето се е появило на бял свят, пада на 8-12 седмица.

Новата започва да никне на 3-7 месеца

Трябва да се въоръжите с търпение и да почакате 1-2 години, докато косичката на вашето дете стане по-гъста.
Кога тя ще опада и кога ще израсте отново, няма как да се предскаже. Процесът е строго индивидуален. Зависи и от много фактори: пол, етническа принадлежност, гени, начин на раждане, а също така и от храненето на новороденото.

Бръснето я прави по-гъста и силна

Това е популярен мит, който няма нищо общо с действителността. Бръсненето от корен създава илюзия, че отдолу идва силен и тъмен косъм, защото той е като видима черна точка. Щом обаче се покаже над скалпа, този визуален ефект изчезва.
В действителност количеството и разположението на космените фоликули е генетично определено и след като детето се роди няма как те да станат повече. Няма как то да „получи“ повече корени, от които да очакваме, че ще порасне нов косъм. 
Цветът и видът на космите по скалпа може да се промени няколко пъти през първите месеци или години от живота на хлапето. Няма начин да се предскаже в каква посока ще са промените.
Важно е да се радвате на „прическата“, която бебето има в момента и да не разчитате, че ще се запази, защото всичко може бързо да се промени

Източник: livescience.com

Коментари
Последни видеа