Андромаха или мисионерската? Коя секс поза обещава забременяване

Истини и митове за забременяването

26 октомври 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Няколко дребни хитрини могат да оптимизират опитите да си направите бебе. И въпреки, че ще чуете какви ли не „експерти“, започнете от най-простото, за което има реални доказателства, че работи.

Според статистиката, на 25 години жената пробва да зачене в продължение на 5 месеца, а 35-годишната – около 10 месеца.

Така че, не отлагайте, дори да сте убедени, че ще се получи от първия път.

Защото за една от всеки 10 двойки у нас желаната бременност настъпва след повече от година. И малко помощ в тази посока не е излишна.

Има ли идеална секс поза, която да гарантира бременност от първия път?

Кой е точният момент за зачеване? Оргазмът гарантира ли оплождане?

Правилният момент

Резултат дават сексуалните контакти, които са близко до момента на овулация – с други думи, когато в матката има яйцеклетка, която е готова за оплождане. Това става около 14-ия ден на цикъла, ако броите от първия ден на менструацията.

Вместо обаче да броите, мерете базалната температура. Тя сочи най-правилно точния момент. Или ползвайте тест за овулация – още по-просто е. Правете повече любов 3 дни преди и 3 дни след овулация. Съветът към партньора ви е два-три дни преди тази дата да се въздържа. Така увеличава шансовете да съхрани възможно най-голям брой сперматозоиди за важния момент.

И още едно пояснение: не вярвайте на писания, че ако правите секс в дните преди овулацията, ще заченете с момиченце, а в периода след овулация – момче. Това е мит – няма никакви научни доказателства, че ще се случи.

Поза „Андромаха“ или „мисионерската“

„Правилната“ поза, за да направиш момче или съответно момиче, също е сред популярните митове. Няма такава.

От гледна точка на гравитацията обаче е разумно да не я насочваме срещу себе си. Затова изберете поза, която най-пряко ще отведе сперматозоидите близо до шийката на матката. И въпреки, че те се отлични плувци и позата на тялото по време на секс едва ли ще ги затрудни, улеснете ги. Те безпограшно откриват правилния път – водят ги химични сигнали.

Все пак, изберете така наречената „мисионерска поза“, при която мъжът е върху жената. Или нейни варианти – настрани един зад друг в поза „лъжичка“, или „разцъфнало цвете“.

Докато поза „ездачка“, известна още като Андромаха – когато жената е върху мъжа, не е най-подходяща от гледна точка на гравитацията.

На легло

В края на акта не скачайте веднага от леглото. Насладете се на момента. Добре е да струпате малко възглавници под дупето за около 15-20 минути, или да подпрете крака на стената. Така ще помогнете на сперматозоидите да намерят пътя към яйцеклетката, съветват консултанти на сайта pregnancy.org. Ако обаче ситуацията не позволява смешни пози, не разваляйте романтичния момент. Най-важно е да сте щастливи, а не да прилагате хитри „техники“ за зачеване.

Оргазмът стимулира зачеването

Пълна заблуда. Оргазмът и оплождането са напълно независими. При всеки цикъл се произвежда яйцеклетка, която може да бъде оплодена и то не само, ако в момента на овулация изпитате оргазъм.

Има обаче специалисти, които са на мнение, че ако жената „полети към седмото небе“ от удоволствие, матката прави повече контракции и повече сперматозоиди попаднат в нея. Оргазмът не е задължителен, но винаги носи не една полза. Защо да се лишаваме от него тогава?

Килограмите в повече

Добре е да поддържате нормално тегло. Килограмите над и много под нормата могат да попречат на забременяването.

Обяснението е свързано с нивото на хормоните. Естрогенът, който „отговаря“ за менструалния цикъл, се складира в мастните клетки. Ако заради затлъстяването те са повече или пък са по-малко заради прекомерно изкльощавяване, бременност може и да не настъпи.

Витамините

Те винаги са от полза, но когато планирате бременност, е добре да пиете фолиевата киселина (Витамин В9). Тя е важна за развитието на плода. Ако фолиева киселина се приема един месец преди забременяването, както и през първото тримесечие на бременността, това намалява риска от неврологични заболявания на бебето.

Стресът

Не превръщайте забременяването в единствена цел и свръхзадача. Колкото и да ви се иска да станете майка. Това напрежение е пагубно. Няма обяснение по какъв механизъм този вид стрес пречи на бременността, но практиката доказва, че при много двойки това е пречка №1. Най-мощният пример са бездетни двойки, осиновили бебе, които скоро след това зачеват по естествен път собствено дете. Лекарите смятат, че стресът пречи на работата на хипоталамуса, който едновременно контролира химичните реакции на тялото и сексуалните хормони.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа