Хормоните „рисуват“ лицето на бременната

Отоци, акне и пигментни петна загрозяват кожата

08 септември 2018 г.

Снимка: Shutterstock

Палавите хормони по време на бременността са причина за отоци, пъпки, акне и пигментни петна. Има и щастливки, които буквално разцъфтяват, а всички около тях се чувстват задължени да им пророкуват, че ще родят момче, защото са се разхубавили. Или пък момиче – зависи каква литература са чели.

Подпухване

Лицето на някои бременни отича и подпухва. Причината е, че водно-солевият баланс се променя – натрият задържа повече вода и причинява отоци.

И те не са само по лицето – явяват се по крака и ръцете, но като че ли най-видими и неприятни са под очите.
1. Съветът е да намалите до минимум солта в менюто. Това ще се отрази добре не само на задържането на вода и отоците, но и ще нормализира кръвното.
2. Уволнете от менюто нездравословните фаст фуд и консервираните храни. Заменете ги с пресни плодове и зеленчуци, които зареждат с витамини и баластни вещества, и гонят водата от тъканите.
3. Не ограничавайте обаче „добрите“ течности. Пийте по 1,5-2 литра вода на ден, защото тя помага за изхвърляне на излишните соли и намалява отоците.

Пъпки

Пак заради хормоните мастните жлези работят по-активно. В резултат на това кожата става по-мазна, явяват се черни точки, пъпки и акне.
1. На първо място огледайте менюто и колкото и да не ви се иска се лишете от пикантни, солени и сладки храни. В това число и шоколад. И, ако душата ви е гладна за сладко, хапнете плодове.
2. Без ограничения яжте кисело мляко, което нормализира микрофлората в стомаха.
3. В този период използвайте само медицинска козметика. Има специални серии за акне, които почистват в дълбочина, успокояват и лекуват пъпките.

Разширени капиляри

През тези 9 месеца кожата е чувствителна към всички външни въздействия и лесно се зачервява. Капилярите често се очертават и прозират под кожата, което придава червендалест вид на лицето. След раждането този проблем минава от самосебе си.

1. Слънцето е враг № 1 за лицето. И не само за капилярите, а най-вече заради пигментните петна, които са чести през бременността.
2. Затова слънцезащитният крем с висок фактор е задължителен дори и да ходите само из града.

Пигментни петна

Ултравиолетовите лъчи са причина за така наречената „маска на бременността“ – създава впечатление, че като при скиорите са почернели основно бузите и челото. Там се настаняват тъмните петна. Известни са още като хлоазма и се срещат при 75% от бременните.

Петната могат да се явят през второто тримесечие на бременността както по лицето, така и по гърдите и тялото. Причината е хормонът прогестерон, който дърпа спусъка на пигмента меланин. Цветът на петната е различен. Обикновено петната са по-интензивни и се появяват по-често при лица с по-тъмна кожа След раждане те може спонтанно да изчезнат, но при някои жени остават с години. Спасението е, да използвате фон дьо тен и коректор със зеленикав отенък, който е специално за пигментни петна.

Веселина Мончева

Коментари
Последни видеа