Не тъгувай, мамо, бебето ще се разболее!

И мъката, и радостта имат огромно значение за развитието на ембриона

Добре знаем как храната и кислородът пътуват без проблем между майката и бъдещото й бебе. Ново проучване обаче откри, че тъгата и радостта също имат съществено значение за развитието на ембриона, съобщава manager.bg, позовавайки се на New Scientist.

Стресът и депресията по време на бременност могат да увредят плода, тъй като освобождават хормон, който отклонява част от нормалния кръвоток към него. При емоционална криза на майката, бебето насочва ограниченото количество кръв към сърцето и мозъка си, но не и към крайниците, които могат да останат недоразвити.

Но не само продължителната меланхолия влияе върху вътреутробното развитие. Същото се отнася и до мимолетните емоции. Екип от университета в Нагасаки показал на една група бременни весело музикално клипче, а на друга - 5 сълзливи минути от филма "Шампионът".

Тъй като през последните три месеца преди раждане ембрионите вече могат и да чуват, видеозонът засякъл, че бебетата от "веселата" група махат ентусиазирано с ръце и крака, докато "тъжните" седят почти неподвижно.

 

Коментари
Последни видеа