10 оръжия срещу грипа

Изчистете отровите от организма, бетонирайте имунитета

09 януари 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

Студените температури навън имат едно безспорно предимство – бавят атаката на грипа. Едва ли обаче ще я избегнем. Като всяка година тя предстои в края на януари и началото на февруари, според епидемиолози. Така се случи и миналата , и предишните години.

Преди грипа вече усетихме атаката на многобройните вируси на парагрипа и простудата. От всички респираторни заболявания обаче грипът остава най-опасен, защото дава много усложнения, които засягат целия организъм. Затова е добре отрано да бетонираме имунна си система.

Ето 10 лесни за изпълнение съвета, които дава medikforum.ru.

1. Търкайте ръцете със сапун поне 20 сек.

Вероятно това сте го чували поне 100 пъти и толкова пъти сте го повторили на децата. Хигиената обаче остава единственият сигурен начин да намалим риска не само от грип, но и от всички респираторни инфекции.
За да сте сигурни в резултата, трябва да търкаме ръцете със сапун поне 20 секунди. Само така ще убиете полепналите по тях вирусни частици. И докато не измиете старателно ръцете, не пипайте лицето, устата и очите си.

2. Погрижете се за флората в стомаха

Стомахът е крепост на имунитета. Там се намират 85-90 % от клетките на имунната система и те са разположени най-вече около дебелото черво.
„Полезните” бактерии убиват лошите микроби и ни пазят от повечето инфекции. Така че, поддържайте добрите бактерии и не позволявайте лошите да вземат превес.
В сезона на простудите и грипа е важно да ги подкрепим, да ги засилим или поне да не им пречим да си вършат работата. Това става като включим в менюто си повече предни плодове и зеленчуци, бобови храни и ценен белтък – месо и млечни храни.

Снимка: Shutterstock

Ако с храната ние си набавяме пълноценен белтък, организмът непрекъснато ще синтезира тези имунни тела, които го защитават.

3. Намалете консумацията на захар и алкохол

Многото празници – Коледа, Нова година и поредицата от именни дни сред тях предполагат кулинарни злоупотреби – сладки кулинарни шедьоври и избрани напитки. От всичко това по много. Прекомерната употреба на захар обаче, подрива имунната система и затруднява борбата на организма с инфекциите, в това число и на грипа.

Захарта създава благоприятна среда за развитието на бактерии като Candida и прави организма по-податлив на инфекции.
Алкохолът атакува централната нервна система, следователно вреди и на имунната.

4. Разтоварете се от стреса
Нервното напрежение и стресът са враг №1 на имунната защита.

Снимка: Shutterstock

Така че намерете вашия начин за най-ефективен релакс – разходки, медитация, йога ..
 

5. Осигурете си 7-9 часа сън

За да се възстанови от всекидневното натоварване и токсини на тялото му трябва почивка. Нормата е поне 8 часа сън.
Хроничното безсъние значително намалява съпротивителните сили.

6. Помощ от имуностимулантите

Има много възможности да включите природните имуностимулати в менюто си – прополис, черен бъз, витамин С, ехинацея, както и прясно изцедени сокове от морков, цвекло, портокал, киви.
Има, разбира се, готови комбинирани препарати.
Едно от модерните напоследък средства за укрепване на имунитета е коластрата. Тя съдържа ценни имуноглобулини - IgA-антитела, които са първият отряд на имунната защита, букет от витамини и минерали като натрий, хром, цинк, магнезий, желязо, фосфор, калий и то в достатъчно количество.

7. Повече антиоксиданти

Заедно с популярните вит. С, А, Е, дайте на организма куркумин и глутатион.
Куккуминът, който идва от оранжевия пигмент на куркумата, обезврежда свободните радикали и подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.

Глутатионът е признат за най-важния антиоксидант, който дирижира цялата имунна система.

Снимка: Shutterstock

Може да помогнем на организма да увеличи запасите си, като включим в менюто храни като броколи, брюкселско зеле, авокадо, праскови, диня, канела,  кардамон, куркума, домати, грах, чесън, лук, зеле, червени чушки.

8. Витамин D

Витамин D е мощен имуномодулатор, и се явява ключов фактор в борбата с инфекциите. Дозата му е 5000 МЕ на ден, и се приема като ханителна добавка, но по съвет на лекар.

9. Бульон от кокошка

Последни проучвания сочат, че изпитаното бабешко средство за подсилване на имунитета, има и лечебен ефект. Данните са публикувани в сп. Chest.
Бульонът има противовъзпалителни свойства, и благодарение на това облекчава симптомите на настинка и при помага остри респираторни заболявания.
Лечебният ефект се дължи на 2 аминокиселини – пролин и глицин.

10.  Движете се активно
Движението и спорът активизират естествените съпротивителни сили на организма. Те засилват циркулацията на кръвта, а с това подпомагат работата на имунната система, разтоварват стреса като забавят освобождаването на стресовите хормони.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа