3 прости начина да намалите нивото си на тревожност

Пробвайте, може да се справите и без лекарства

21 май 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Тревожността е много неприятно усещане, което сякаш блокира дишането, сърцебиенето, кара ви да усещате болки по цялото тяло и едно неопределено напрежение.

Има обаче прост начин, без лекарства, да се справите с него. Или поне да пробвате, преди да посегнете към лекарствата. Естествено, ако състоянието е тежко, трябва да се търси лекар, пише MedikForum.

Физически упражнения

Заложете на умерена, но редовна физическа активност – бързо ходене в продължение на 1 час, но всеки ден, без да пропускате и уикенда.
Мащабни проучвания доказват, че физическите упражнения значително намаляват симптомите на тревога.
Изминаването на 10 000 стъпки на ден – норма, която повечето съвременни медици препоръчват, и която се равнява на 7,5 км средно. Това се равнява на реална фитнес тренировка.
Особено, ако се движите по нанагорнище или изкачвате стълби. Натоварването не е толкова голямо и организмът няма да има нужда от дълго време за възстановяване. Ще усетите обаче веднага благотворния релаксиращ ефект.

Режим на сън

Тревожността винаги води до проблеми със съня, а недоспиването изостря тревожността. Така омагьосаният кръг се затваря.
Може да подобрите съня си с помощта на стриктен режим. Всеки ден си лягайте в един и същи час. Ставайте сутрин също по едно и също време (отнася се и за почивните дни). Старайте се да спите по 7-9 часа.

Дишайте

Снимка: Guliver / iStock

Дишането доказано успокоява. Затворете очи, без да мислите за нищо и се отпуснете. Поемете кратки и относително дълбоки вдишвания. Задръжте дъха си за 4 секунди и издишайте бавно и изцяло. Изчакайте 5 секунди и вдишайте отново.
Използвайте техниката на йогите.
Вдишайте дълбоко, след това издишайте рязко през леко отворена уста. Когато издишате, оставете въздуха да излиза на малки порции, избутвайки го отвътре.
Може да приложите изкуствена прозявка. Отворете устата си колкото се може по-широко – така, че да почувствате напрежение в долната челюст.
Дишайте равномерно. Може би чувствате как дробовете ви се изпълват с въздух. Задръжте дъха си за 2 секунди, след което издишайте внимателно и равномерно.
Дишането въздейства върху сърдечния ритъм, но той сам по себе си също се променя.
Сърцето не е единственият орган, който следва ритъма на дишането. Мозъкът също участва в процеса „дишай-издишай“. Невроните, които контролират този рефлекс, са в пряка връзка с други, които командват вниманието, възбудата, стреса и тревожността. Тези мозъчни клетки комуникират помежду си.
Когато човек е възбуден или в стрес, регулирането на дишането и старанието да забави и задържи вдишването, подава успокоителен сигнала на мозъка. Той е стимул за настроението като цяло. Така тялото намира спокойствие и релакс.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа