5 нетипични признака, че зрението на детето се е влошило

Консултациите с офталмолог трябва да са поне веднъж годишно

13 октомври 2022 г.

Снимка: Getty

Понякога родителите знаят със сигурност, че детето има проблеми със зрението: болестите се диагностицират в ранна възраст и то слага очила.
Има обаче ситуации, когато зрението внезапно започва да се влошава, например поради голямо натоварване в училище или след нараняване.
Как родителите да разберат, че е време да потърсят помощ?
Ето някои нетипични признака за проблеми със зрението, на които трябва да обърнете внимание.

Губи реда, докато чете
Децата от предучилищната група в детската градина, както и учениците, могат да имат затруднения с четенето. Често възрастните смятат, че то е разсеяно и все още не проявява интерес към конкретен текст, но всъщност причината може да се крие във влошаването на зрението.
Ако детето постоянно се обърква при четене, губи части от текста и трудно ги намира, лекарят може да диагностицира амблиопия. Хората наричат ​​болестта "мързеливо око", причината е нарушение на зрителния анализатор.

Детето накланя глава, за да вижда по-добре
Родителите знаят, че ако детето започне да присвива очи, да приближава книгата или играчките до лицето си, за да ги разгледа от близо, има проблем.
Има обаче един по-малко очевиден признак на зрително увреждане: детето накланя или обръща главата си, за да види по-добре.
Според експерти от Mayo Clinic това може да е признак късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Концентрира се трудно
Проблемите със зрението, които не са открити навреме, могат да се проявят със същите симптоми като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.
За едно дете може да бъде трудно да седи неподвижно дълго време, то бързо губи интерес към настолни игри, пъзели и конструктори. Тези, които имат проблеми с концентрацията, трябва да преминат цялостен преглед от офталмолог, за да се изключи грешна диагноза.
Различни дейности могат да бъдат трудни за детето и заради проблеми с очите.

Снимка: Getty

Детето отказва да рисува или да играе с пластилин

Може също така да отказва да се занимава с музика, да си пише домашните, да разглежда редки монети или камъни. Трудностите може да не са свързани с мързел и липса на интерес, а с това, че детето не вижда добре.
А може и да има главоболие поради прекомерно натоварване на очите. Добре е да проверите.

Спортните му постижения се влошават
Ако той пропуска за вкара кош или замахва късно с крак и не може да вкара гол, е възможно да има проблеми със зрението.
Няма смисъл да му се карате, проверете първо зрението му. Офталмологът може да препоръча специални упражнения за очите, да предпише контактни лещи или очила.

Кога да посетите лекар
Ако забележите, че детето има затруднения с концентрацията, ако редовно се оплаква от главоболие, отказва дейности, свързани с четене или разпознаване на дребни детайли, ако прогресът му в спорта се забавя, родителите могат да подозират проблеми със зрението и да се консултират с лекар.
Очните заболявания се лекуват по-лесно в ранните етапи. Но дори и детето да няма проблеми, не трябва да се пропускат профилактичните прегледи. Консултациите с офталмолог трябва да са поне веднъж годишно, съветва офталмологът д-р Елизабет Парова

Храненето също е важно. Всеки е чувал, че морковите пазят зрението. Но това далеч не е единственият зеленчук, който осигурява здраве на очите. Спанак, броколи и дори обикновеното зеле ще бъдат от полза.
Полезни и богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини са рибите като сьомга, риба тон, камбала.
Напомнете на детето си да носи слънчеви очила и предпазни средства, когато спортува.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа